NavMenu

Vazduhoplovni analitičar upozorava: Montenegro Airlines ne može preživjeti bez državne pomoći

Izvor: Pobjeda Utorak, 29.09.2020. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Montenegro Airlines (MA) nema šanse da preživi bez novčanih sredstava predviđenih primjenom Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalnog avio-prevoznika, rekao je Pobjedi hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric. On smatra da država Crna Gora može pomoći MA da opstane samo velikom finansijskom injekcijom, što su primijenile sve ostale države pomažući svojim avio-kompanijama.

- MA nema baš nikakve šanse preživjeti bez te pomoći, kao što nije mogao preživjeti LOT, Air Baltic, Croatia Airlines, Air Serbia i niz drugih avio-kompanija koje su dobile pomoć - kazao je Šćuric Pobjedi.

Parlament je krajem prošle godine usvojio leks specijalis - Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA kojim se predviđa dokapitalizacija ulaganjem 155 mil EUR u šest godina za pokrivanje obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj. Agencija za zaštitu konkurencije je nedavno naložila Ministarstvu saobraćaja da obustavi dodjelu tog novca do odlučivanja o usklađenosti ovog sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Savjet Agencije je utvrdio da spornim zakonom nijesu ispunjeni uslovi za primjenu testa subjekta u tržišnoj ekonomiji (MEO testa), koji bi isključivao prisustvo državne pomoći. To praktično znači da je dodjela novca MA kroz ovaj leks specijalis državna pomoć.

Savjet Agencije zatražio je da Ministarstvo saobraćaja u roku od 30 dana dostavi propisani obrazac prijave državne pomoći, kao i sve dodatne raspoložive podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći MA sa Zakonom o kontroli državne pomoć. U obrazloženju rješenja je saopšteno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u članu 73 definiše da je zabranjena svaka državna pomoć koja narušava ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih privrednih društava ili proizvoda.

Šćuric, koji je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, je ocijenio da je evidentno da se radi o formalnim nedostacima koje Agencija traži da se sprovedu.

- Državna pomoć je u EU vrlo škakljivo pitanje koje je tek donekle riješeno pravilima EU. No, ova pravila su sada potpuno zanemarena kada se radi o opstanku velikih evropskih avio-kompanija. Trenutno EU traži da se pomoć vezana uz kovid-19 elaborira, te da se traži od Evropske komisije dozvola za pomoć. Do sada su odobrene sve pomoći kompanijama koje su to i zatražile – rekao je Šćuric.

Dodao je da EU dozvoljava pomoć radi restrukturiranja jednom u deset godina. Prema njegovim riječima, mora postojati i participiranje avio-kompanije u restrukturiranju, pa je većina evropskih kompanija koje su dobile takvu pomoć smanjila broj linija i aviona, napravili "sale and lease back" aviona, digli kredite i uveli neke druge mjere kojima su Evropskoj komisiji pokazale da učestvuju u restrukturiranju.

- Iskreno, sve to je kozmetika i sve te mjere su kratkotrajne, dobar dio avio-kompanija je linije vratio nakon samo par mjeseci, odnosno u EU važno je da nešto samo "dobro izgleda", a ne i sama materija. Dakle, pomoć će se odobriti ako to "kozmetički dobro izgleda" - tvrdi Šćuric.

On smatra da kompanija MA mora napraviti tek minimalni napor da zadovolji te "kozmetičke radnje" i da će nakon toga ovakva pomoć biti odobrena.

- Druge avio-kompanije su po osnovi restrukturiranja prije kovida-19 dobile i veće iznose - npr. LOT 200 mil EUR, a tokom kovida-19 pomoć je i daleko veća - Lufthansa grupa 11,1 mlrd EUR, Air France-KLM 10,4 mlrd EUR, American 5,5 milijardi... - naveo je Šćuric.

Hrvatski vazduhoplovni analitičar naveo je i da je Croatia Airlines prije pandemije dobila finansijsku državnu pomoć od 140 mil EUR, od čega 106 miliona pri restrukturiranju i 34 miliona prošle godine.

- Air Serbia je po raznim osnovama od ulaska Etihada dobila preko 515 mil EUR pomoći - rekao je Šćuric.

On smatra i da država Crna Gora mora naći načina da pomogne kompaniji MA zbog uticaja kovida-19, s obzirom na to da, kako kaže, MA nikako nije kriv što je donesena odluka o tromjesečnom potpunom zatvaranju saobraćajnog prometa, a posebno zbog petomjesečnog zatvaranja saobraćaja prema njegovom glavnom tržištu Srbiji.

- Sve evropske avio-kompanije su zatražile i dobile pomoć svojih vlada vezano uz kovid-19. Te pomoći su enormno visoke, neke prelaze i deset milijardi eura. Danas ni jedna kompanija ne može preživjeti bez takve pomoći. A ako MA jedini pomoć ne dobije, onda će biti u krajnje diskriminatorskom položaju i zatvaranje kompanije je neminovno – poručio je Šćuric.


Komentarišući odluku Agencije Ristić je naveo da je zakon u primjeni i da u MA ne vide mogućnost da se može zaustaviti bez odluke Ustavnog suda ili da zakon bude u parlamentu povučen ili izmijenjen.

- Ali, moram reći da ne postoji način da MA nadomjesti novac koji je opredijeljen zakonom – rekao je ranije Ristić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.