NavMenu

Projekat 100 najvećih u Crnoj Gori - U 2019. prihode preko milion evra ostvarilo više od hiljadu preduzeća

Izvor: Mina Utorak, 29.09.2020. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Publikacija pod nazivom Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori 2020, u kojoj su promovisana poslovna postignuća najuspješnijih preduzeća, od danas, 29. septembra je dostupna na tržištu.

U okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, već tri godine se obavlja analiza i rangiranje preduzeća koja posluju na teritoriji Crne Gore, prenosi PR Centar.

Osnova za tu obimnu analizu su podaci prikazani u finansijskim izvještajima, a jasni kriterijumi po kojima se rangira su javno dostupni na zvaničnom sajtu projekta. Dobitnici prestižnih priznanja proglašeni su u maju, a podaci o svim rangiranim preduzećima objavljeni su u ovogodišnjem izdanju Poslovnih novina - 100 najvećih u Crnoj Gori 2020.

Projekat za unapređenje i promovisanje crnogorske privrede inicirao je vodeći crnogorski provajder bonitetnih informacija BI Consulting u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, uz podršku Privredne komore (PKCG) i uz generalno pokroviteljstvo Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke, članica OTP grupe.

Osnivač BI Consultinga, Ratko Nikolić, kazao je da je prošla godina po mnogim parametrima bila vrlo uspješna poslovna godina, a Publikacija će ostati kao svjedočanstvo individualnih vrijednih poslovnih rezultata privrednih subjekata na kojima počiva crnogorska ekonomija.

- U tom smislu i mi smo ponosni što, radeći ovaj posao, doprinosimo promociji uspješne poslovne prakse, što ćemo sa zadovoljstvom raditi i narednih godina - rekao je Nikolić.

Računajući ispravno predate finansijske izvještaje, kako je kazao, ostvareni prihodi u prošloj godini veći su 8,44% u odnosu na 2018. i iznosili su 9,91 mlrd EUR.

- Ostvareni poslovni rezultat nakon oporezivanja iznosio je 301,2 mil EUR i veći je osam odsto. Broj zaposlenih u preduzećima je rastao 6,91% i prema dostavljenim ispravnim podacima prosječno tokom prošle godine je iznosio 133,59 hiljada zaposlenih u preduzećima - objasnio je Nikolić.

Broj preduzeća koja su ostvarila dobit veći je 6,7% pa je ukupno 10,76 hiljada preduzeća poslovalo pozitivno.

- Prihode preko milion EUR ostvarilo je 1,4 hiljade preduzeća, što je 6,76% više nego prethodne godine. Neto dobit veću od 100.000 EUR ostvarilo je 1,04 hiljade preduzeća, što je 15,8% više nego prethodne godine", rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, svi ti podaci govore da se radi o najuspješnijoj poslovnoj godini od kako su podaci o poslovanju javno dostupni, a osnovano vjeruju da je taj vremenski opseg i znatno duži.

- Uvjereni smo da upravo rezultati iz prošle godine mogu biti reper za mjerenje brzine oporavka crnogorske ekonomije nakon krize izazvane COVID-om - smatra Nikolić.

Iz Ministarstva finansija čestitali su nosiocima projekta na istrajnosti i naporu da taj posao učine kontinuiranim.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, kazao je da se na taj način obezbjeđuju vrlo upotrebljivi podaci, koji mogu da služe kao dobra baza i privrednicima i donosiocima odluka u koncipiranju njihovih budućih politika ili poslovnih strategija.

- Posebno nas ohrabruje činjenica da je sektor malih preduzeća u prošloj godini uvećao svoju dobit čak 86,75 odsto. U kontekstu aktuelne pandemije, biće posebno interesantni rezultati istraživanja za ovu godinu za sagladavanje posljedica pandemije na poslovanje preduzeća u Crnoj Gori - rekao je Katnić.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, rekla je da treće izdanje specijalne publikacije Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2020 predstavlja snažan doprinos promovisanju uspjeha najboljih kolektiva.

- Njihovi rezultati zavređuju poštovanje, kako po ostvarenim vrijednostima, tako i po značaju za izgradnju crnogorskog društva. Poslovna zajednica izražava zahvalnost BI Consultingu, nosiocu projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, što je na ovaj način učinio dostupnim dragocjene informacije za buduće aktivnosti - navela je Filipović.

PKCG, asocijacija koja objedinjava interese cjelokupne crnogorske privrede, kako je kazala, podržava promociju uspjeha i vrlo aktivno djeluje kako bi poslovni ambijent bio što povoljniji, a njihove članice sa svakim novim izdanjem bile sve više prepoznate kao ozbiljan i pouzdan partner za saradnju.

Glavni izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke, Pal Kovacs, kazao je da su u toj banci ponosni što su podržali ovogodišnje aktivnosti 100 najvećih u Crnoj Gori.

- Kao najveća banka, bilo je prirodno da CKB učestvuje u ovom projektu i drago nam je što smo doprinijeli da uspjesi crnogorskih preduzeća budu vidljivi i prepoznati - rekao je Kovacs.

On je dodao da je CKB pokretač inovacija, modernizacije, unapređenja poslovne kulture i klime u poslovanju, pa je i taj projekat u skladu sa njihovom namjerom da budu na usluzi klijentima i promovišu njihove zajedničke uspjehe.

- Čestitam svim rangiranim preduzećima, među njima i velikom broju klijenata CKB i Podgoričke banke. Naša misija je da budemo pokretač njihovog daljeg razvoja, da doprinesemo uvođenju najviših evropskih standarda poslovanja kao i da pomognemo klijentima u ostvarenju njihovih najboljih rezultata - saopštio je Kovacs.

On je pohvalio posvećenost organizatora i sadržajnost ovogodišnje publikacije 100 najvećih koja je rezultat nastojanja da se ukaže na one kompanije koje postižu najbolje rezultate i time doprinose napretku ekonomije i društva u cjelini.

Publikacija Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori 2020 može se poručiti preko sajta www.100najvecih.me.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.