NavMenu

Cijena nafte stabilna iako rast korona infekcija pritiska tražnju

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 28.09.2020. 16:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene nafte su stabilne, mada će septembar, po svemu sudeći, završiti s prvim mjesečnim padom od aprila, jer rast broja slučajeva zaraženih korona virusom pojačava zabrinutost trgovaca u pogledu tražnje.

Sirova sjevernomorska nafta Brent trgovala se oko podne za 12 centi više, u porastu za 0,3 procenta, na 42,04 USD za barel, a identičan rast od 0,3% za 11 centi, zabilježila je američka WTI nafta, dostižući cijenu od 40,36 USD za barel, izvještava Reuters.

- Jak dolar i makroekonomska neizvjesnost vjerovatno će ostati dominantni faktori na naftnom tržištu i ove nedjelje -kaže analitičar u BNP Pariba Hari Čilinguirijan, napominjući da je jačanje dolara pomoglo naftašima u ublažavanju nedavnih gubitaka.

Ipak, porast broja slučajeva korona virusa i dalje izaziva podozrivost kada je riječ o izgledima potražnje.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je globalno tržište nafte stabilno u poslednjih nekoliko mjeseci i da je uspostavljena ravnoteža između potražnje i ponude, ali je upozorio na rizike od drugog talasa Kovida-19.

Uprkos naporima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika da ograniče proizvodnju, članice naftnog kartela Iran i Libija izvoze više nafte.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo rekao je u nedjelju da se očekuje da će komercijalne zalihe nafte u zemljama OECD-a u prvom tromjesečju 2021. biti neznatno iznad petogodišnjeg prosjeka, nakon čega će tokom ostatka godine pasti ispod tog nivoa.

Mogući protest u industriji nafte u Norveškoj je faktor koji može da pruži izvesnu podršku tržištu "crnog zlata". Potencijalni štrajk radnika najavljen za 30. septembar preti da smanji proizvodnju nafte za 900.000 barela dnevno, saopštilo je u petak norveško Udruženje za naftu i gas (NOG).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.