Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 28.09.2020.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro izbor lokacije i izgradnja novog postrojenja za odlaganje građevinskog otpada u Podgorici

Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Sekretarijat za komunalne poslove Glavnog grada pokrenuo je proceduru za izgradnju novog postrojenja za odlaganje građevinskog otpada. Cilj izrade studije izbora lokacije je odabir lokacije koja obezbjeđuje uslove da tehnološki proces upravljanja neopasnim građevinskim otpadom ne ugrožava zdravlje i životnu sredinu.

- Projektnim zadatkom je predloženo šest lokacija koje se nalaze u zonama koje su definisane namjenom "industrija i proizvodnja" koja načelno podrazumijeva mogućnost lociranja postrojenja za preradu neopasnog otpada - saopšteno je na sajtu Glavnog grada.

Jedna od polaznih osnova za izbor lokacije je definisanje potrebne površine do koje će se doći na bazi procjene količina u narednom periodu kroz analizu zvaničnih podataka dobijenih od građevinskih preduzeća koja se bave izvođenjem radova i ostalih proizvođača ove vrste otpada.

- Predmetna studija lokacije će biti završena do kraja ove godine i predstavljaće osnov za izradu projektne i ostale dokumentacije potrebne za izgradnju postrojenja za preradu neopasnog građevinskog otpada u skladu sa važećim zakonskim propisima - navode iz PG Birosa.

Studijom izbora lokacije, predloženi prostor za izgradnju budućeg postrojenja za preradu neopasnog građevinskog otpada mora zadovoljti uslove uz primjenu savremenog tehnološkog rješenja, bezbjednosti i zaštite, infrastrukturne opremljenosti, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i pejzažnog uređenja shodno Pravilniku o klasifikaciji otpada i katalogu otpada i ostalim važećim normama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.