Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 28.09.2020.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi efekti saradnje sa DFC već u novembru - Više milijardi evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Prvi efekti saradnje sa kancelarijom Međunarodne finansijske razvojne korporacije (DFC) u Beogradu, biće vidljivi u novembru, a u pitanju je više milijardi evra za mala i srednja preduzeća.

To su izjavili ministar finansija Siniša Mali i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Mali je rekao da će prvi efekti saradnje sa DFC biti vidljivi već u novembru, te da je Srbija dolaskom DFC-a dobila tri ključne stvari - novu garantnu šemu, podršku za mikro, mala i srednja preduzeća i poziv američkim investitorima da dođu u zemlju.

- U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu - rekao je Mali u intervjuu za Kurir.

Ministar je izrazio uvjerenje da će uskoro doći do konkretnihjih dogovora imajući u vidu činjenicu da su Amerikanci brzi i efikasni i da je kancelarija otvorena dvije i po nedjelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

- Plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzećima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo - rekao je on.

Čadež je izjavio da je otvaranjem regionalne kancelarije Međunarodne finansijske razvojne korporacije (DFC) u Beogradu praktično počela realizacija vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

- To će privredi vrlo brzo donijeti vidljive, konkretne koristi. Prva sredstva iz američkih fondova, kako je najavljeno, mogla bi da budu na raspolaganju već krajem novembra. I to onima kojima su u ovom trenutku najpotrebnija - malim i srednjim preduzećima - rekao je Čadež u intervjuu za Novosti.

Na pitanje da li je utanačeno sve oko otvaranja predstavništva PKS u Jerusalimu, Čadež je odgovorio da će prostor u jerusalimskom Margalit startap sitiju PKS biti na raspolaganju od 1. oktobra.

- S Vladom Srbije ubrzano radimo na preciziranju svih formalno-pravnih i tehničkih detalja i sprovođenju potrebnih procedura za otvaranje zajedničke kancelarije koja će se baviti razvojem ekonomskih veza sa Izraelom, posebno saradnje u oblasti inovacija - rekao je Čadež.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.