NavMenu

Uvođenje elektronskog sistema javnih nabavki planirano od 1. januara 2021.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.09.2020. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: MaxxiGo/shutterstock.com)
Uspješnom realizacijom projekta "Implementacija elektronskog sistema javnih nabavki" koji se sprovodi uz podršku Evropske komisije, a finansira iz IPA sredstva, stvorio se preduslov za uvođenje potpunog elektronskog sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

- Nove digitalne tehnologije pružaju brojne prilike za pojednostavljenje postupka javne nabavke kao i za povećanje transparentnosti samog postupka. Kako javna nabavka predstavlja strateški instrument u paketu mjera ekonomske politike svake države cilj uvođenja elektronskog sistema javnih nabavki je dobiti što veću vrijednost za novac kao i postići bolje rezultate u pogledu društvenih i drugih ciljeva javnih politika povećavajući pritom efikasnost javne potrošnje - stoji u saopštenju.

Elektronski sistem javnih nabavki će predstavljati alat za unapređenje efikasnosti procesa javne nabavke roba, usluga i radova a koji će voditi ostvarivanju ušteda u javnom sektoru.

- Elektronski sistem javnih nabavki će na sveobuhvatan način primjeniti elektronska sredstva komunikacije u postupcima javnih nabavki, kao zamjena za postupke koji se sprovode u papiru, tj. podržava uvođenje elektronskog procesa u različitim fazama procesa javne nabavke od sastavljanja i objave tenderske dokumentacije, elektronskog podnošenja ponuda, elektronskog pregleda i ocjene ponuda kao i sam postupak praćenja realizacije ugovora - navodi se.

Novi regulatorni okvir čija je primjena počela od jula 2020. godine, kao i nova tehnička rješenja elektronskog sistema obezbijediće značajno veći stepen transparentnosti, a samim tim i dovesti do smanjenja nepravilnosti u sistemu javnih nabavki.

- Nakon koraka interne provjere sistema Ministarstvo finansija će početi sa obukama naručilaca i ponuđača za efikasnu primjenu i korišćenje novog e-sistema. Novi elektronski sistem čija je primjena planirana od 1. januara 2021. godine predstavlja jedan od najznačajnijih koraka u dijelu kreiranja elektronske uprave, kao i uz primjenu novog zakonskog rješenja potpuno novi koncept javnih nabavki u Crnoj Gori - zaključuju iz Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.