NavMenu

Među bedemima tvrđave Besac niče objekat muzejskog karaktera sa turističkim sadržajima - U dijelu zaštićene okoline gradiće se i glamping kapaciteti

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.09.2020. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Lubomirkin)
Tvrđavom Besac u Virpazaru upravljaće konzorcijum Istra Besac, a na ovoj lokaciji predviđen je objekat muzejskog karaktera sa smještajnim kapacitetima sa minimum četiri zvjezdice, dok se u dijelu zaštićene okoline planira gradnja glamping kapaciteta.

- Predmet koncesije je valorizacija nepokretnog kulturnog dobra Tvrđava Besac sa dijelom zaštićene okoline u Virpazaru, na teritoriji opštine Bar, kroz njegovo finansiranje, upravljanje i održavanje u skladu sa koncesionim aktom - navodi se u odluci objavljenoj na sajtovima Vlade i Ministarstva kulture.

Period trajanja koncesije je 30 godina nakon datuma početka operativnog poslovanja i ne uključuje vremenski period potreban za pripremni period, rekonstrukciju i adaptaciju predmetnog kulturnog dobra koji se procjenjuje na 12 mjeseci.

- Dodjela koncesije podrazumijeva rekonstrukciju, održavanje i korišćenje tvrđave, kao i izgradnju objekata privremenog karaktera za smještaj u turističke svrhe - navodi se.

U skladu sa važećom planskom dokumentacijom, na predmetnoj lokaciji planiran je objekat muzejskog karaktera sa ugostiteljskim sadržajima minimalne kategorizacije 4*, koji će se nalaziti u okviru bedema same tvrđave, dok se u dijelu zaštićene okoline planira gradnja privremenih objekta - glamping kapaciteta za smještaj minimalne kategorizacije takođe četiri zvjezdice.

Za dobijeno pravo koncesije na valorizaciju predmetnog kulturnog dobra Koncesionar plaća koncesionu naknadu koja se sastoji iz fiksnog i varijabilnog dijela. Iznos fiksnog dijela koncesione naknade je 1.000 EUR, a varijabilni 15% od ostvarene neto dobiti privrednog društva za posebne namjene (DPN) koje će obavljati koncesionu djelatnost.

- Varijabilni dio koncesione naknade će se obračunavati i od strane koncesionara plaćati poslije proteka perioda od
godine dana od datuma početka poslovanja. Precizniji rokovi, način uplate naknade, kao i ostali uslovi korišćenja prava utvrdiće se ugovorom o koncesiji - navodi se u objavljenoj odluci.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore donijela je odluku da koncesiju za valorizaciju tvrđave Besac u Virpazaru dodijeli konzorcijumu Istra-Besac. Prethodno je saopšteno da je na tender stigla samo jedna ponuda, i to od konzorcijuma koga čine preduzeća Istra Group iz Bara i Kaste liz Podgorice. Javni poziv raspisan je u julu, a potom je konkurs produžen do 7. septembra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.