NavMenu

Sjeverna Makedonija planira da udio OIE u proizvodnji struje poveća na 50% do 2024.

Izvor: Balkan Green Energy News Nedjelja, 27.09.2020. 21:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Sjeverna Makedonija namjerava da ubrza energetsku tranziciju sa ciljem da udio obnovljivih izvora energije u instaliranim kapacitetima za proizvodnju električne energije bude 50% do 2024. godine.

Cilj je deo četvorogodišnjeg programa nedavno izabranog premijera Zorana Zaeva. Naime, zaštita životne sredine i zeleni razvoj jedan je od šest prioriteta vlade, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Kako je izjavio ministar ekonomije Krešnik Bekteši, transformacija energetskog sektora nastaviće se još bržim tempom kako bi se sproveo ambiciozni plan da se do 2024. udio obnovljivih izvora energije u instaliranom kapacitetu za proizvodnju električne energije podigne na 50%.

Trenutno taj udio je oko 40%.

Dostizanje ovog cilja, zajedno sa gradnjom energetskih interkonekcija sa susiednim zemljama, ojačaće energetsku nezavisnost i stabilnost snabdijevanja zemlje, rekao je Bekteši.

Sjeverna Makedonija planira da instalira fotonaponske elektrane instalirane snage 400 MV koje će proizvoditi 560 GWh ili oko 10% ukupne domaće proizvodnje. Jedan od projekata planiran je na površinskim kopovima rudnika uglja Oslomej. Takođe, biđe izgrađene i vjetroparkovi snage 160 MW.


Bekteši je najavio i tender za izgradnju solarnih elektrana na privatnom zemljištu.

Prvi takav tender završen je u maju kada je vlada potpisala ugovore za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage 21 MW.

On je istakao da će se još više raditi na državnoj energetskoj transformaciji koja će osigurati da svaki potrošač dobije priliku da postane prozjumer ekološki prihvatljive i jeftine energije.

Bekteši je ponovo da će prioritet biti i prelazak termoelektrane TEC Negotino sa mazuta na prirodni gas kako bi se smanjilo zagađenje i obezbijedili dodatni uslovi za poljoprivrednu proizvodnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.