NavMenu

Direktna strana ulaganja u BiH tokom 2019. iznosila 699 mil KM

Izvor: Capital Subota, 26.09.2020. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Priliv direktnih stranih investicija u BiH u 2019. godini iznosio je 699 mil KM, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

U pogledu geografskog rasporeda, najviše priliva investicija tokom 2019. godine je iz Rusije 211 mil KM, a onda iz Hrvatske 117 mil KM.

- Prema djelatnostima, najviše investicija je realizovano u oblasti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (202 miliona KM), finansijskih uslužnih djelatnosti (bankarski sektor, 154 mil KM), i u oblasti trgovine na veliko (92 mil KM) - saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se napominje da su manji prilivi investicija u odnosu na 2018. godinu koji su, prema revidiranim podacima iznosili 952 mil KM, uzrokovani, između ostalog, povećanom isplatom dividendi u posljednjem kvartalu 2019. godine, kao i preuzimanjem preduzeća u stranom vlasništvu od preduzeća u domaćem vlasništvu.

- Na kraju 2019. godine, stanje direktnih stranih investicija iznosilo je 15,02 mlrd KM - naveli su iz Centralne banke.

U saopštenju se pojašnjava da ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja preduzeća u stranom vlasništvu.


- Najveći iznos stanja direktnih investicija i dalje se odnosi na Austriju (2,7 mlrd KM), Hrvatsku (2,4 mlrd KM) i Srbiju (blizu 2 mlrd KM) - precizirali su iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da je, posmatrano po djelatnostima, najviše stanje direktnih stranih investicija u oblasti finansijskih usluga (3,7 mlrd KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,7 mlrd KM) i trgovine na veliko (1,2 mld KM).

- U skladu sa politikom revizije i na osnovu dodatnih podataka, s objavljivanjem podataka za 2019, izvršene su revizije i za prethodne dvije godine - dodaje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.