NavMenu

Razvijena tehnika kojom računar stvara slike bazirane na mislima, sa preciznošću od 83%

Izvor: Startit Petak, 25.09.2020. 07:23
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Univerzitet u Helsinkiju napravio je neuralne mreže koje vrlo uspješno "procjenjuju" o kakvim licima volonteri razmišljaju.

Istraživači sa Univerziteta u Helsinkiju razvili su tehniku kojom računari prave vizuelne modele tako što prate signale ljudskog mozga, objavljeno je u studiji u magazinu "Scientific Reports".

Pomoću novog interfejsa, računar pokušava da "zamisli" o čemu čovek razmišlja i na osnovu toga pravi potpuno novu informaciju - izmišljene slike koje do sada nisu viđene. Do sada su slični projekti uspijevali da obave jednosmernu komunikaciju od mozga do kompjutera, i da npr. ispišu slovo ili pomjere kursor na ekranu.

Prema dostupnim informacijama, ovo je prvi put da se istovremeno obrađuju moždani signali i računarsko predstavljanje informacija, i to korišćenjem vještačke inteligencije, javlja EurekAlert!.

Istraživači ovu metodu nazivaju "neuroadaptivno generativno modeliranje. Oni su okupili 31 volontera kojima su prikazane slike raznolikih ljudi generisane AI tehnikama, dok je bilježen njihov EEG.

Volonteri su se koncentrisali na određene karakteristike lica koja su posmatrali, poput toga da li izgledaju staro ili se smiju. EEG je zatim poslat neuralnim mrežama, koje su "procjenjivale" o kakvim licima su subjekti razmišljali. Generisane slike su, na kraju, pokazivane volonterima koji su u čak 83% slučajeva potvrdili da je računar pogodio o čemu su razmišljali.

Međutim, generisanje slika ljudskih lica je samo jedna potencijalna primjena tehnike, istraživači skreću pažnju. Studija je pokazala mogućnost da kompjuteri unaprijede ljudsku kreativnost.


- Ukoliko želite da nacrtate nešto, ali niste u mogućnosti da to uradite, računar vam može pomoći da ostvarite svoj cilj. On može da posmatra na šta je usmjerena vaša pažnja i da predvidi šta želite da stvorite - izjavio je član tima.

Najambiciozniji cilj projekta je dublje shvatanje ljudske percepcije i "pozadinskih" procesa uma.

- Ova tehnika ne prepoznaje misli, već reaguje na asocijacije koje imamo sa raznim mentalnim kategorijama. Dakle, nije moguće rekreirati identitet određene "stare osobe", ali možemo shvatiti šta učesnik u eksperimentu povezuje sa starošću. Zbog toga mislimo da je moguće da dobijemo novi uvid u društvene, kognitivne i emotivne procese - dodaje jedan od istraživača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.