NavMenu

Ukupni prihodi Poreske uprave tokom sezone 276,56 mil EUR - Najmanje naplaćeno poreza na dodatnu vrijednost

Izvor: Mina Četvrtak, 24.09.2020. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Poreska uprava (PU) je od juna do avgusta ostvarila ukupnu naplatu prihoda u iznosu od 276,56 miliona EUR, čime je, uprkos lošoj turističkoj sezoni, plan po rebalansu budžeta za taj period uspjela da premaši za 23 mil EUR.

Iz PU su kazali da je plan naplate prihoda po rebalansu budžeta iznosio 253 mil EUR.

- Od početka godine PU je ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 706,2 mil EUR, što je 24 mil EUR više od osmomjesečnog plana po rebalansu budžeta - navodi se u saopštenju PU.

Kako su saopštili, ostvareni rezultat je i oko 40 mil EUR, odnosno pet odsto, ispod ostvarenja iz istog prošlogodišnjeg perioda, odnosno 25 miliona iznad ostvarenja iz istog perioda 2018.

Iz PU su naveli da je od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines (MA) naplaćeno deset miliona EUR duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade.

Iz PU su, u strukturi naplate ostvarene tokom osam mjeseci ove godine, posebno istakli naplatu poreza na dobit pravnih lica, u iznosu od 71,47 mil EUR, što je sedam miliona iznad plana, a osam miliona više nego prošle godine.

- Ovaj podatak indikator je visokog stepena korporativne kulture koja postoji u crnogorskoj privredi uprkos izazovima nametnutim pandemijom zarazne bolesti Covid-19 - smatraju u PU.

Iz PU su saopštili da kod naplate prihoda po osnovu zarada zaposlenih u Crnoj Gori nije zabilježen značajniji pad.

- Tako je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćen iznos od 107,3 mil EUR, što je sedam miliona iznad plana naplate, a tri miliona manje nego prošle godine. Naplata doprinosa za socijalno osiguranje je iznosila 324,2 mil EUR, što je 13 miliona iznad plana, a 12,5 miliona manje nego prošle godine - precizirali su iz PU.

Po osnovu koncesionih naknade naplaćen je iznos od 18,94 mil EUR, odnosno tri miliona EUR iznad plana, a 8,3 mil EUR manje nego prošle godine. Po osnovu poreza na promet nepokretnosti naplaćeno je 9,69 miliona EUR, odnosno 1,5 miliona ispod plana i tri miliona manje nego prošle godine.

Iz PU su naveli da je najznačajnije smanjenje naplate zabilježeno kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), po osnovu kojeg je naplaćen iznos od 163,7 miliona EUR, odnosno devet miliona ispod plana naplate i 16,6 miliona manje nego prošle godine.

"Rezultat naplate PDV-a posljedica je drastičnog usporavanja privrede zbog ekonomske krize nastale od početka pandemije zarazne bolesti Covid-19, koji je posebno bio vidljiv u primorskoj regiji tokom ljetnjih mjeseci, gdje je zabilježen pad prometa od čak 70 odsto", kazali su iz PU.

Iz PU su saopštili da, imajući u vidu okolnosti koje utiču na privredu, a koji se direktno odražavaju na fiskalni kapacitet privrednika, a samim tim i naplatu javnih prihoda, ostvarena naplata ukazuje da je PU uspjela da iskoristi najveći dio fiskalnog potencijala poreskih obveznika te da stepen poreske discipline i dobrovoljnog poštiovanja poreskih propisa održi na visokom nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.