NavMenu

Singapur, Helsinki i Cirih najpametniji gradovi svijeta

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 24.09.2020. 08:04
Komentari
Podeli
(Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Singapur, Helsinki i Cirih su "najpametniji" gradovi na svijetu, sudeći po švajcarskoj analizi objavljenoj usred debate o budućnosti urbanog dizajna u postpandemijsko doba.

Od pametnih saobraćajnih kamera i aplikacija za zajedničke vožnje automobilima do nadzora čistoće i besplatnog bežičnog interneta, gradovi u svijetu se utrkuju se u prihvatanju tehnologije, ali stručnjaci kažu kako je pravo pitanje koliku korist građani imaju od toga.

- Najpametniji svjetski gradovi ne prihvataju novu tehnologiju automatizmom, nego se trude da time stvarno unaprijede živote građana - kaže Arturo Bris iz švajcarskog Instituta za upravljanje razvojem (IMD) koji je je drugu godinu zaredom objavio svoj Smart City Index.

U ovogodišnjoj analizi ispitano je 13.000 ljudi iz 109 gradova koji su odgovarali na pitanja o efektima tehnologije u šest područja: zdravstvu, bezbjednosti, mobilnosti, aktivnostima, svečanostima i upravljanju. Nakon Singapura, Helsinkija i Criha, do 10. mjesta poređali su se Okland, Oslo, Kopenhagen, Ženeva, Tajpeju, Amsterdam i Njujork.

Indeks je pokazao da u mnogim zemljama "najpametniji" gradovi nisu njihove prestonice. U Španiji je tako Bilbao nadmašio Madrid, a drugi britanski grad po veličini Birmingem napreduje bolje nego London.

Bris napominje kako su prioriteti gradova u korišćenju tehnologije različiti. U kolumbijskom Medelinu, nekad zloglasnom zbog narkokartela, stopa kriminala značajno je pala nakon uvođenja besplatnog bežičnog interneta, što je građanima olakšalo da prijavljuju zločine, rekao je Bris.


Iako su mnogi gradovi u svijetu uveli šeme za zajedničke vožnje automobilima kako bi smanjili saobraćajne gužve, u tome je posebno uspješna bila Moskva jer je svim korisnicima usluge dijeljenja automobila garantovala besplatno parkiranje. Stručnjaci kažu da je kovid-19 ubrzao prelaz prema zelenijim, pametnijm gradovima. Ali Bris predviđa i trend okretanja prema manjim gradovima.

- Mislim da se krećemo prema svijetu u kojem ćemo biti raspršeniji. Bit ćemo sigurniji ako budemo živjeli u manjim gradovima - rekao je on.

Istraživanje je pokazalo i da je teško postići da megagradovi postanu pametni, prenosi Hina.

- Manji gradovi imaju prednost. U slučaju Singapura, Helsinkija i Ciriha, njihova veličina im omogućuje da značajno ulože u tehnologiju dostupnu svim građanima - rekao je Bris.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.