NavMenu

Vrijednost Tesle pala za 50 mlrd USD - Smanjenje cijene električnih automobila za tri godine

Izvor: Tanjug Srijeda, 23.09.2020. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: Austin Ramsey/Unsplash)
Investitori su oborili tržišnu vrijednost Tesle za 50 mlrd USD, nakon što je glavni izvršni direktor kompanije Ilon Mask izjavio da će radikalno smanjenje cijene autonomnih električnih vozila na 25.000 USD biti moguće - ali tek za najmanje tri godine.

Tržišna kapitalizacija Tesle je za samo dva sata pala za 20 mlrd USD na trgovanju nakon zatvaranja berze u utorak, pošto su Mask i drugi Teslini rukovodioci predstavili plan za novu bateriju i svoje proizvodne strategije, izvještava Reuters.

Akcije su na zatvaranju bile u minusu za 5,6%, a nakon radnog vremena berze su povećale gubitak za dodatnih 6,9%.

Investitori su očekivali dvije značajne najave na Maskovom često reklamiranom "Danu baterije" - o razvoju baterije za vožnju od milion milja, koja će trajati dobrih 10 godina ili više, i konkretne podatke o smanjenju troškova, izraženo u dolarima po kilovat-satu, kojim bi konačno cijena električnog vozila bila niža od cijene benzinskog automobila.

Mask nije ponudio ni jedno ni drugo. Umjesto toga, obećao je da će tokom narednih nekoliko godina troškove proizvodnje baterija smanjiti za polovinu s novom tehnologijom i proizvodnim procesom i isporučiti "pristupačan" električni automobil.

- Za tri godine možemo da napravimo automobil od 25.000 USD, koji će biti u osnovi možda nešto bolji od uporedivog benzinskog automobila - rekao je.

Mask je, međutim, priznao da Tesla nema cjelovit sopstveni ambiciozan novi dizajn vozila i baterije i razrađene proizvodne procese, prenosi britanska agencija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.