NavMenu

Otkup duvana počeće u oktobru ili novembru - Proizvođači očekuju cijenu uvećanu za 20 centi

Izvor: Mina Srijeda, 23.09.2020. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Lena Wurm/shutterstock.com)
Proizvođači duvana sa područja Tuzi i Podgorice očekuju da bi Novi duvanski kombinat (NDKP) ovogodišnji duvan mogao plaćati po 20 centi većoj cijeni po kilogramu od prošlogodišnje.

Predsjednik Udruženja proizvođača duvana, Hamdija Ljujković, kazao je da to znači prva klasa duvana "berlej" 2,4 EUR za kilogram, a prva klasa "hercegovca" 2,65 EUR po kilogramu.

On je rekao Pobjedi da je ovogodišnja proizvodnja duvana poskupila zbog povećanja cijene radne snage. Veliku nadu Ljujković ulaže u izvršnu direktoricu NDKP-a Savku Darmanović, na čiju je inicijativu i ranijih godina povećavana otkupna cijena duvana.

- Berba duvana se završava ovih dana i očekujemo da nam NDKP ove godine poveća otkupnu cijenu duvana makar još 20 centi, zbog toga što je ove godine radna snaga bila mnogo skuplja nego prošle godine - kazao je Ljujković.

On je naveo da su proizvođači duvana zbog pandemije Covid-19 imali problem sa obezbjeđenjem jeftinije radne snage iz Albanije, koju su uglavnom angažovali ranijih godina.

- Radnike sam nekad plaćao 25 EUR za dnevnicu, da bih ove godine plaćao 45 EUR, što je za nas bilo katastrofa. Radnici su nas praktično reketirali jer zbog koronavirusa nijesu mogli da dođu radnici iz Albanije - rekao je Ljujković.

On je podsjetio da je NDKP prošle godine povećao otkupnu cijenu duvana 20 centi po kilogramu, kao i da je u posljednje tri godine otkupna cijena duvana povećana ukupno 50 centi.

Ljujković očekuje da će otkup početi narednog mjeseca ili u novembru, zavisno od vremenskih uslova.

- Za pakovanje duvana je potrebna vlaga i kišovito vrijeme, nakon čega će se znati termin otkupa - objasnio je Ljujković.

Klimatski uslovi ove godine pozitivno su uticali na kvalitet duvana.

- Ovogodišnji rod duvana je malo slabiji, pošto nije bilo kiša, ali je kvalitet duvana fantastičan zbog toga što je pri sušenju bilo dosta sunčanih dana - kazao je Ljujković i dodao da očekuje proizvodnju od oko 40 tona duvana.

Prema njegovim riječima, ove godine je manje površina pod duvanom.

- Ove godine pod duvanom je oko 25 hektara, na području Podgorice i Tuzi zasađeno je 400.000 struka duvana, za razliku od prošle godine kad ih je bilo zasađeno 600.000. Proizvođači su imali rasada, ali nijesu sve zasadili zbog toga što nijesu imali dovoljno radne snage - rekao je Ljujković.

On je dodao i da je broj proizvođača ove godine sa prošlogodišnjih 60 pao na 50-ak proizvođača duvana.

Ljujković je izuzetno zadovoljan saradnjom sa upravom NDKP-a, a posebno ističe zasluge i zalaganje direktorice Darmanović za povećanje otkupne cijene duvana posljednjih godina.

Ugovor o dokapitalizaciji NDKP-a su u februaru 2016. godine potpisali predstavnici Vlade i Glavnog grada sa investitorom kompanijom BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Arapska kompanija je prije četiri godine jedina dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP-a i ponudila ulaganja od 20 mil EUR u periodu od tri godine.

Vlada je u junu prošle godine usvojila informaciju u kojoj je navedeno da je arapska kompanija od februara 2016. do 15. marta prošle godine uložila u NDKP 20,5 mil EUR, čime je ispunila obaveze predviđene ugovorom o dokapitalizaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.