NavMenu

FZO priprema novi servis - Uz Elektronski ekonomski karton svaki osiguranik će znati koliko košta njegovo liječenje

Izvor: Pobjeda Utorak, 22.09.2020. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: fotoknips/shutterstock.com)
Fond za zdravstveno osiguranje priprema novi elektronski servis eEK (elektronski ekonomski karton) koji će u toku oktobra biti razvijen i implementiran, piše Pobjeda.

Ovu informaciju potvrdio je direktor Fonda Sead Čirgić i pojasnio da je svrha ovog servisa da "pruži osiguranicima punu transparentnost, ali i mogućnost kontrole troškova ostvarivanja njihovih prava iz zdravstvenog osiguranja, troškova ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu koja se ostvaruje u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i troškova ostvarivanja drugih prava, za koje postoje elektronske evidencije".

- Na taj način osiguranici će moći da imaju uvid u iznose sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno sredstava iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje utrošenih za ostvarivanje njihovih prava - dodao je Čirgić.

On podsjeća da je Fond, u sklopu Integralnog informacionog sistema zdravstva (IISZ), do sada razvio i implementirao osam elektronskih servisa namijenjenih osiguranicima - eZakazivanje, eRecept, eNalaz, eApoteka, eOsiguranje, eNaručivanje, eOstvarivanjePrava, eCovid, koji su dostupni na mobilnoj aplikaciji i web portalu eZdravlje.

Elektronski ekonomski karton (eEK) će obuhvatati troškove vezane za ostvarivanje prava - na pomagala, na liječenje, kontrolu i dijagnostiku van Crne Gore odobreni preko Fonda, pravo na rehabilitaciju, ljekove, privremenu spriječenost za rad, na naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, pravo na troškove prevoza u vezi korišćenja zdravstvene zaštite, te na refundaciju sredstava po osnovu ostvarivanja prava, kao i pravo na vantjelesnu oplodnju (IVF) - cijene usluga i ljekova u bolnici na Cetinju.

Osiguranici će preko novog elektronskog servisa imati uvid u vrijednost i u ambulantno-specijalističke usluge u domovima zdravlja - iznos po vrstama usluga: preventivne i kurativne usluge, intervencije i procedure, te centri i jedinice za podršku, sanitetski prevoz, te realizovanih recepata za ljekove i medicinska sredstva, za usluge pružene u stacionaru...

Putem ovog servisa građani će imati uvid i za usluge specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite u opštim i specijalistčkim bolnicama, dijagnostičko-terapeutske postupke, te usluge laboratorijske/radiološke dijagnostike. Znaće i cijenu usluga akutnog bolničkog liječenja.

Osiguranici će imati uvid i cijenu usluga (po vrstama) u Zavodu za transfuziju krvi, zatim stomatološke usluge.

Osim toga, pacijenti će imati uvid i u iznose za usluge i liječenje u bolnici Kodra, ali i ostalim privatnim zdravstvenim ustanovama - od specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite, preko vantjelesne oplodnje, bolničke zdravstvene zaštite do ljekova.

- Osim za osiguranike, eEK predstavlja za Fond značajan iskorak ka cilju reformi u zdravstvenom sistemu da sredstva prate osiguranika, umjesto sadašnje situacije da Fond prati transfer sredstava prema javnim zdravstvenim ustanovama - kazao je Čirgić.

Ističe da će novi servis omogućiti bolju evidenciju i kontrolu troškova, kao i promjenu modela finansiranja.

- To vidimo kao ključnu pretpostavku za stvaranje funkcionalnog, fleksibilnog i efikasnog zdravstvenog sistema. Takođe, imamo mogućnost praćenja troškova kako po vrstama, tako i po dijagnozama što je od velikog značaja radi planiranja zdravstvene politike i programa zdravstvene zaštite - zaključio je Čirgić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.