NavMenu

Osmotsko sušenje voća, ruka spasa malim srpskim voćarima

Izvor: Bolja zemlja Ponedjeljak, 21.09.2020. 16:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jultud/shutterstock.com)Ilustracija
Pionir u tehnologiji osmotskog sušenja voća, prof. dr Miloš Babić, osmislio je ovu metodu i uz pomoć saradnika i kompanije koja je prihvatila rizik da razvije i proizvodi novu tehnologiju dao ruku spasa srpskim voćarima u ovim teškim vremenima. Omogućio im je da sačuvaju sopstvene viškove voća od propadanja, ali i da povećaju zaradu u cijelom procesu.

Osmotsko sušenje voća, za razliku od klasičnog sušenja, podrazumijeva predtretman tokom kojeg se voće drži u rastvoru od šećera i vode, glukoznog sirupa ili nekog drugog medijuma. Nakon završetka trajanja predtretmana pristupa se klasičnom vazdušnom sušenju, posle čega se dobija gotov proizvod.

Pored toga što daje proizvod koji ne gubi vitamine i minerale, ovakvo sušenje je pogodno i zbog samog procesa proizvodnje. Rastvori u kojima se voće drži mogu na određen način da se prerade i ponovo koriste u proizvodnji.

- Srbija je i voćarska zemlja, Bogom dana za veliki broj voćarskih vrsta i, na žalost, imamo jako malu preradu voća. Ne samo sušenja, nego su i ostali vidovi prerade skromni i mogli bi biti bolji, intenzivniji i sa boljim izvozom - kaže prof. dr Miloš Babić.

Dodaje da je raznovrsnost tehnologija sušenja i raznovrsnost voćnih vrsta potencijal koji bi trebalo iskoristiti da se naprave proizvodi koji će prvo biti zanimljivi i kvalitetni na ovom tržištu, a potom i u inostranstvu.

- Ovo je šansa za male proizvođače, jer sušare šljiva treba da se proizvode samo za velike centre i gdje je velika proizvodnja šljiva. Ovo je za one koji će obrađivati od 200 do 400 kilograma šljiva ili drugog voća, a maksimum do tone. Ovo je za porodični biznis, za gazdinstva i mala preduzeća, da se bave ovim u tom manjem obimu i za to je ova tehnologija idealna – objašnjava Babić.

Napominje da se predsušenjem i predtretmanom dobija sočniji, ukusniji i dugotrajniji proizvod koji će svakako bolje da se prodaje na tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.