NavMenu

Potpisan ugovor sa RŽD o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Barske pruge

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.09.2020. 16:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)Ilustracija
Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo-Vrbnica-državna granica sa CG, odnosno Barske pruge kroz Srbiju, u dužini od 209,4 kilometara, potpisan je u ponedeljak u Vladi Srbije između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i podružnice ruskih željeznica - RŽD Internešenel (RZD International), saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla da je Srbija potpisala ugovor o modernizaciji Barske pruge sa najboljom svjetskom kompanijom, Ruskim željeznicama, i ističe da je modernizacija Barske pruge zahtjevan posao, jer obuhvata 250 mostova i oko 260 tunela.

Ministarka je izrazila i uverenje da će Ruske željeznice odgovoriti i ovom zadatku i da će 2022. godine započeti radove.

Ona je podsjetila da Srbija sa tom kompanijom već nekoliko godina sarađuje i na drugim važnim i zahtjevnim projektima u oblasti željeznice u zemlji.

Jedan od tih projekata, navodi Mihajlović, jeste modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, koja je, ističe, jedna od najtežih dionica u ovom dijelu Evrope.

Ona je dodala da vjeruje da će sledeće godine ta kompanija početi i izgradnju modernog dispečerskog centra koji je Srbiji potreban.


Mihajlović je rekla i da je na sastanku bilo riječi o usavršavanju srpskih studenata i inženjera u Rusiji, kao i o mogućnostima da im se obezbijedi da rade u sektoru željeznica kada se vrate u Srbiju.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zamjenik generalnog direktora Ruskih željeznica Sergej Pavlov i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, a ugovor su potpisali v.d. generalnog direktora RZD International Sergej Stoljarov i v.d. direktora Infrastrukture željeznica Srbije Nebojša Šurlan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.