NavMenu

Poreska uprava odgovara na sve dileme i nedoumice u vezi sa procesom elektronske fiskalizacije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.09.2020. 14:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Poreska uprava Crne Gore objavila je i treći set najčešće postavljanih pitanja u vezi sa procesom elektronske fiskalizacija, a sve u cilju blagovremene i lakše pripreme za sprovođenje ovog projekta.


Prvo pitanje ovog puta odnosilo se na podatke koji se moraju štampati na gotovinskom računu koji će kupac dobiti sa ENU. Iz Poreske uprave odgovorili su da fiskalni račin, pored podataka propisanih zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrijednost, sadrži i sljedeće podatke: broj fiskalnog računa; vrijeme izdavanja računa (sat i minut); oznaku operatora fiskalnog servisa; identifikacioni kod obveznika fiskalizacije; jedinstveni identifikacioni kod računa; način plaćanja (gotovina, platna kartica, prenos novca sa računa u banci, ostalo); rok plaćanja, u slučaju da plaćanje nije izvršeno u trenutku izdavanja računa i poreski identifikacioni broj kupca, ako se promet obavlja između obveznika fiskalizacije, odnosno fiskalizacijom bezgotovinskog plaćanja.

U okviru Funkcionalne specifikacije, u dijelu 5.3. Registracija gotovinskog depozita na ENU, definisano je da u toku jednog dana obveznik mora registrovati gotovinski depozit, a da se podizanje gotovine može vršiti i više puta. Imajući u vidu da može doći do pogrešnog unosa depozita, a pošte nije predviđena mogućnost da se depozit unese više puta u toku dana (dosadašnje fiskalne kase/štampači su imali mogućnost da se više puta unose depozit, a kasa ih sve sabira), privrednike je zanimalo da li će biti moguća izmjena unijetog depozita.

Iz Poreske uprave istakli su da postoji mogućnost korekcije gotovinskog depozita, slično kao kod korektivnog računa.

Sledeće pitanje glasilo je kako će izgledati XML fajl koji vraća server, tj. kako će izgledati odgovor servera.

- Odgovor na ovo pitanje možete naći u poglavlju 3.7.5. Primjer XML , odnosno 3.7.5.1. XML zahtjev i 3.7.5.2. XML odgovor, gdje su dati primjeri poruka - odgovorili su iz PU.

Na pitanje da li je moguće dobiti kvalifikovane sertifikate i registrovati se u ROF i RSPOS iako se još uvek nije izvršila registracija firme u Crnoj Gori, iz Poreske uprave odgovaraju da se detalji o registraciji, potrebnim dokumentima i vremenu potrebnom za registraciju mogu dobiti u službi CRPS Poreske uprave Crne Gore.

- Kvalifikovani sertifikat se može dobiti od Pošte Crne Gore koja je ovlašćeno sertifikaciono tijelo. Uslove za dobijanje sertifikata možete naći na sajtu Pošte Crne Gore - istakli su.

Jedno od pitanja bilo je i kada će Tehnička i Funkcionalna specifikacija biti distupne na engleskom jeziku.

- Proces prevođenja finalnih dokumenata za krajnje korisnike vezanih za projekat elektronske fiskalizacije je u toku. Isti će biti dostupni u narednim danima, odnosno čim prevod bude završen, te molimo za strpljenje i razumijevanje, imajući u vidu obimnost materijala - rekli su iz PU.

Jedno od pitanja glasilo je: Na koji način će se fiskalizovati privremene i konačne situacije koje izdaju privredna društva koja posluju u građevinskom sektoru, obzirom na to da iste po izdavnju moraju biti potpisane od strane nadornog organa i investitora? Da li će se i na koji način fiskalizovati knjižna odobrenja i storna faktura?

- U Zakonu o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga u članu 2 se kaže: Fiskalizacija je postupak koji sprovodi obveznik fiskalizacije gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja dostavljanjem organu uprave, nadležnom za poslove naplate javnih prihoda (u daljem tekstu: Uprava) podataka o prometu proizvoda i usluga i fiskalnih računa u realnom vremenu, korišćenjem stalne internet veze i fiskalnog servisa. Dakle, fiskalizija se vrši u trenutku nastajanja prometa proizvoda i usluga. Sistem fiskalizacije sadrži i korektivni račun (ispravak privremenog računa). Detalje možete naći u Funkcionalnoj specifikaciji koja je objavljena na na sajtu Poreske uprave 08.09.2020. godine - odgovorili su iz PU.

Kako su istakli, knjižna odobrenja se ne fiskalizuju, a storno faktura spada u kategoriju fiskalizacije korektivnih računa.

Privrednike je interesovalo i gdje će veliki poreski obveznici predavati fakture na fiskalizaciju ukoliko dođe do prekida u internet konekciji.

- Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga u poglavlju V "Izdavanje računa bez jedinstvenog identifikacionog koda računa" (članovi 17-22) jasno definiše postupak fiskalizacije u slučaju prekida stalne internet veze - navodi se u odgovoru.

Poreski obveznici pitali su i ko izdaje sertifikat za potrebe fiskalizacije?

- Svi poreski obveznici u Crnoj Gori posjeduju sertificate na tokenu za predaju poreskih prijava elektronskim putem. Za registraciju poreskog obveznika, poslovnog prostora, elektronskog naplatnog uređaja i operatora se koristi ovaj sertifikat koji je na tokenu. Za fiskalizaciju se koristi soft sertifikat koji se posebno nabavlja za potrebe fiskalizacije gotovinskog i bezgotovinskog prometa - odgovaraju iz PU.

Kako navode, elektronski sertifikat izdaje ovlašćeno sertifikaciono tijelo koje je dobilo dozvolu Ministarstva javne uprave - za sada Pošta CG i firma CoreIT.

- Dakle, razlikujemo dva procesa registraciju i fiskalizaciju. Registracija se obavlja tokenom, a fiskalizacija soft sertifikatom koji se instalira na elektronskom naplatnom uređaju. Ako u toku obrade poruke o računu dođe do greške usled neispravnog elektronskog potpisa fiskalni servis vraća XML poruku sa odgovorom koja sadrži opis greške - navode.

Na pitanje da li softver za fiskalizaciju, koji može biti instaliran centralno na serveru i fiskalizirati račune za više pojedinih naplatnih uređaja (kao "proxy" prema centralnom serveru PU), može biti instaliran na serveru koji je izvan Crne Gore, odnosno, da li će biti dopušteno spajanje prema poreskoj upravi sa serverom izvan Crne Gore, iz PU odgovaraju da, što se tiče smeštaja servera na kome je smješten softver za fiskalizaciju u zakonskoj regulative za sada nema ograničenja.

U okviru trećeg seta postavljeno je i pitanje da li je strano pravno lice, konkretno pravno lice iz Srbije, dužno da se registruje za elektronsku fiskalizaciju ukoliko se bavi proizvodnjom softvera i isti namjerava da prodaje i firmama u Crnoj Gori.

- Proizvođač softvera mora registrovati djelatnost u Centralnom registru privrednih subjekata, te izvršiti opštu poresku registraciju u Poreskoj uprava radi dobijanja poreskog identifikacionog broja. Detalje o registraciji, potrebnim dokumentima i vremenu potrebnom za registraciju možete dobiti u službi CRPS-a Poreske uprave Crne Gore - odgovorili su iz Poreske uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.