NavMenu

U julu zabilježen pad efektivne kamatne stope

Izvor: Mina Ponedjeljak, 21.09.2020. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u julu je pala 0,06 procentna poena u odnosu na jun i iznosila je 5,87%, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

- Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa pala je 0,05 procentna poena u odnosu na maj i iznosila je 5,36 odsto - navodi se u Biltenu CBCG.

Kamatne stope na novoodobrene kredite u julu su porasle, efektivna 0,18 procentna poena na 5,25%, a nominalna 0,13 procentna boda na 4,7%.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u julu su pale na mjesečnom nivou, efektivna 0,09 procentnih poena na 23,21%, a nominalna 0,05 procentna boda na 20,3%.

Kamatne stope MFI na novoodobrene kredite u julu su porasle, efektivna 0,45 procentna poena na 22,12%, a nominalna 0,36 procentnih bodova na 19,61%.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u julu je ostala nepromijenjena u odnosu na jun i iznosila je 0,41%.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u julu je iznosila 5,46 procentnih poena i bila je niža u odnosu na jun.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.