NavMenu

Šveđani kupili zagrebački Nanobit za 148 mil USD

Izvor: Mina Ponedjeljak, 21.09.2020. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)
Švedski proizvođač mobilnih igara, Stillfront, preuzeo je zagrebački start up Nanobit za 148 mil USD. Transakcija će se realizovati u nekoliko faza.

Prva od njih je uplata 100 mil USD vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78% udjela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara, piše Jutarnji list.

U naredne dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će zavisiti od kretanja dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u ovoj i narednoj godini.

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfoliju ima 14 gaming studija širom svijeta.

Zapošljava više od 800 radnika, a glavna tržišta su mu Sjedinjene Američke Države (SAD), Njemačka, Bliski istok, Sjeverna Afrika, Francuska i Kanada.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez kancelarije i samo s dva računara. Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenih i jedan je od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca.

Izvršni direktor Stillfronta, Jorgen Larsson, kazao je da su s Nanobitom dobili vrlo talentovan tim i mogućnost da se ojačaju u žanru narativnih lifestyle igara.

- Alan i Zoran su u prethodnih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo što ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na viši nivo - rekao je Larsson.

Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mjesečnom nivou ih igra preko deset miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta.

Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Sumina i Vučinić su u zajedničkoj izjavi povodom preuzimanja kazali da industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizuje, te da ako žele ostati broj jedan moraju ići naprijed.

- Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobija dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom na to da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju - rekli su Sumina i Vučinić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.