Izvor: Politika | Petak, 18.09.2020.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Blagotvorni matičnjak protiv stresa i za bolje raspoloženje

(Foto: Chamille White/shutterstock.com)
Prirodni čajevi upotrebljavaju se od davnih vremena, a među najpoznatijim biljkama u našem narodu svakako je matičnjak. Djeluje protiv stresa, utiče i na bolje raspoloženje istovremeno smanjujući visok pritisak. Interesantna kombinacija, ali i više od toga, u samo jednoj aromatičnoj biljci.

Stres je neprijatelj savremenog društva koji je odgovoran u velikoj mjeri i za pojavu gojaznosti. Vrijeme u kojem živimo je nepredvidljivo i opasno, a nerviramo se zbog raznih stvari: korone, nemogućnosti da putujiemo gdje i kada hoćemo, neostvarenih želja, briga na poslu ili školi. Onda lako pojedemo i ono što ne bi trebalo i… eto problema sa kilogramima.

Ako želite da stres suzbijete prirodnim sredstvima, preporučljivo je da u ishranu ubacite provjereno sredstvo protiv napetosti i stresa: čaj od lista matičnjaka. Matičnjak se uzgaja, ali i raste samoniklo, a osim čaja upotrebljava se i kao začinska, ukrasna i industrijska biljka. Možete da ga pronađete u bilo kojoj bolje snabdijevenoj apoteci ili radnji koja prodaje čajeve i/ili začine. Svjež list matičnjaka kada protrljate daje miris poput limuna, aromatičan, čemu je zaslužno njegovo etarsko ulje. Ukus je takođe aromatičan.

Priprema čaja od lista matičnjaka je jednostavna: supenu kašiku lista matičnjaka preliti sa šoljom (2 dl) ključale vode. Posudu poklopiti i ostaviti 10-15 minuta. Zatim procijediti i piti. Koristiti 2-3 šolje čaja dnevno.

Osnovna upotreba ovog čaja je za smirenje, protiv stresa, nesanice, depresije i uznemirenosti, a može i u kombinaciji sa valerijanom. Takođe pozitivno utiče i na srce i eliminiše toksine iz krvi.

List matičnjaka sadrži flavonoide, polifenole, tanine, etarsko ulje i organske kiseline, kao i mnoge druge blagotvorne sastojke.

Dobar je kod bolova prilikom menstruacije, grčeva, povraćanja, dijareje, nadimanja i ostalih probavnih smetnji. Djeluje antimikrobno protiv virusa herpesa, kao i migrene. List matičnjaka sadrži prirodne antioksidanse koji pozitivno utiču na imunitet.

Osobe koje žele da se ugoje list matičnjaka treba da koriste kao začin u kombinaciji sa gorkim namirnicama. Tada pojačava apetit, na potpuno prirodan način.

Eterično ulje matičnjaka bogato je citralom i citronelalom i deluje kao sedativ i dobro je sredstvo protiv mučnine i povraćanja. Takođe je odlično prirodno sredstvo protiv komaraca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.