NavMenu

Podgorica dobar primjer digitalizacije loklane samouprave - Najavljeni novi elektronski servisi

Izvor: eKapija Petak, 18.09.2020. 10:01
Komentari
Podeli
(Foto: Den Rise/shutterstock.com)
Praksa Glavnog grada Podgorica predstavljena je kao primjer u gradovima i opštinama Jugoistočne Evrope u oblasti digitalizacije na održanoj onlajn konferenciji u organizaciji NALAS-a (Mreža asocijacija lokalnih samouprava za Jugoistočnu Evropu).

Član ove organizacije je i Zajednica opština Crne Gore, a tema međunarodne konferencije bila je "Kako se lokalne samouprave jugoistočne Evrope nose sa izazovima i posljedicama pandemije COVID-19", saopšteno je iz Glavnog grada.
Kako je pandemija COVID-19 postala globalna prijetnja za čitav svijet, konferencija je bila posvećena onome što su lokalne samouprave regiona JIE uradile na planu zaštite zdravlja građana i normalnog vršenja zakonom utvrđenih nadležnosti. U tom smislu, predstavljene su najbolje prakse iz regiona koje će poslužiti kao dobar primjer drugim gradovima i opštinama u borbi protiv koronavirusa.

Direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada Podgorica Džemal Lekić, govorio je o konkretnim aktivnostima koje je Glavni grad realizovao na ovom planu. On je istakao da su gradska uprava i zaposleni u administraciji Glavnog grada svjesni svoje osnovne funkcije – da budu na usluzi građanima, pa su se, u skladu s tim, veoma brzo prilagodili novonastaloj situaciji i građanima pružili brojne digitalne servise.

- Biro za komunikaciju sa građanima – Sistem 48 dobio novu ulogu, određen je besplatan broj telefona, kao i e-mail adresa gdje se građani mogu javljati sa svim zahtjevima i pitanjima. Takođe, razvijeni su digitalni servisi, a promovisani su i intezivirani radovi na izradi novih, kao što su: izrada novog portala podgorica.me, kao i knjige Vodič kroz administraciju, koje je istakao kao posebno značajne - naglasio je Lekić dodajući da će glavni prioriteti u narednom periodu biti usmjereni na obezbjeđivanje novih elektronskih servisa kako bi građani sva svoja prava i obaveze kod gradske uprave u što većoj mjeri ostvarivali elektronskim putem, a što će se postići izradom One Stop Shop-a, za koji će kao osnova poslužiti Vodič kroz administraciju sa svim potrebnim procedurama i obrascima.

Lekić je tokom konferencije istakao da će se u narednom periodu intenzivirati i aktivnosti na poboljšanju rada administracije (digitalizacija komunikacije između službenika i službi u gradskoj upravi), kao i poboljšanje efikasnosti rada administracije kroz uvezivanje sa državnim organima.

Takođe, ova konferencija je bila prilika da se učesnicima predstave i mjere koje je Glavni grad preduzeo i na planu ekonomskog oporavka privrednih subjekata na teritoriji glavnog grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija

Za Željezaru otvorene sve opcije - Od strateškog partnerstva do prodaje

Činjenica da je propao i drugi javni poziv za Željezaru nije loša poruka, jer pokazuje ozbiljnost da se to pitanje riješi na prihvatljiv i ekonomski održiv način, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović na konferenciji za novinare. Kako je kazao, za nikšićku fabriku su na stolu sve opcije - od davanja u zakup, preko strateškog partnerstva, do prodaje. Ministar je komentarišući nezadovoljavajuću ponudu za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.