NavMenu

Zašto i poslije 35 godina ovom programskom jeziku raste popularnost

Izvor: Startit Petak, 18.09.2020. 07:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AlfredMuller)Ilustracija
Programskom jeziku C++, koji je počeo da se koristi prije 35 godina, najbrže raste popularnost u ovom trenutku, pokazuju rezultati septembarskog istraživanja analitičke kompanije Tiobe Software. Najvjerovatniji razlog za to, kako se navodi, jeste nedavno usvajanje novog standarda C++ 20, te njegova ključna funkcionalnost - moduli.

Indeks kompanije Tiobe baziran je na statistici pretraga po "programerskim" ključnim riječima na 25 veb pretraživača, uključujući Google, Yahoo i Bing. Kako piše ZDNet, takav sistem nije savršen, ali prikazuje promjene u popularnosti jezika na osnovu termina koji interesuju same developere. Takođe, predviđeno je da služi kao smjernica za odlučivanje koji jezik je poželjno učiti ili koristiti tokom idućeg projekta.

Prema aktuelnom izvještaju, C++ je četvrti po popularnosti među programerima u ukupnom plasmanu, iza jezika C, Java i Python.

Inače, C++ je nastao 1985. godine, kao superset jezika C, pod prvobitnim nazivom "C sa klasama".

Svoj vrhunac dostigao je 2003. godine, kada je udio pretraga u vezi s tim jezikom bio 17,53%, što ga je postavljalo među tri najpopularnija. Posle te godine, indeks je opadao, pa tako nakon 2005. njegov udio u pretragama nije uspio da pređe 10%. Prilikom usvajanja prethodne verzije, 2017. godine, bio je na svega 4,55%, dok je sada u najbržem porastu među svim programskim jezicima.

Microsoft-ov Windows, Mac OSX i Linux programirani su u C++, koji je uz C, okosnica svih poznatih operativnih sistema.

I danas je u širokoj upotrebi u gejming industriji, kod izrade bankarskih aplikacija i baza podataka, kao i cloud sistema.

Sistemi za iscrtavanje (rendering engines) mnogobrojnih veb pregledača kreirani su u C++, budući da zahtijevaju brzo izvršavanje, kako korisnici ne bi predugo čekali da se sadržaj pojavi na ekranu.

Mnoge biblioteke koje su u upotrebi u mašinskom učenju, poput vrlo popularne Tensorflow, koriste ga u svom backend dijelu, zbog brzine kompleksnih izračunavanja.

Jezici koji se nalaze na trenutnoj top listi kompanije Tiobe još su i C#, Visual Basic, JavaScript, PHP, R i SQL.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Crnoj Gori prijeti opasnost da zamijeni turizam nekretninama - Planovima zaštiti turističke zone od stambenih objekata

Moramo voditi računa o balansu između investicija u turizmu i održivosti kojoj smo svi posvećeni. Zaštita prostora treba da bude temelj razvoja, poručeno je sa tematske sjednice Odbora udruženja turizma Privredne komore koja je organizovana nedavno, u okviru javne rasprave o Nacrtu prostornog plana Crne Gore. Uzimajući u obzir da je prostorno planiranje jedan od ključnih instrumenata za uspostavljanje dugoročnog i održivog okvira za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.