NavMenu

Šta sve može američki DFC sa 60 mlrd USD

Izvor: Tanjug Četvrtak, 17.09.2020. 16:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodna finansijska korporacija za razvoj Sjedinjenih Država, poznatija u Srbiji kao DFC, koja će uskoro otvoriti svoju kancelariju na Zapadnom Balkanu i to upravo u Beogradu, raspolaže sa fondom za investicije od ukupno 60 mlrd USD.

Dio tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona.

Riječ je američkoj federalnoj agenciji, čiji je cilj suočavanje za razvojnim izazovima i spoljno-političkih prioriteta SAD, a njena uloga je definisana Zakonom za bolje korišćenje investicija posvećene razvoju, koji je Donald Tramp potpisao 5. oktobra 2018. godine.

Kako se navodi na sajtu ove američke agencije, DFC investira u energetskim sektorima, u sektoru zdravlja, "kritične" infrastrukture i tehnologije, ali takođe pruža finansijsku pomoć za male biznise i žensko preduzetništvo u cilju kreiranja novih radnih mjesta na tržištima u razvoju.

Takođe, podržava projekte u različitim privrednim oblastima uključujući proizvodnju električne energije, poljoprivredu, kao i u sektor finansijskih usluga.

Ali, sve projekte koje DFC podržava moraju da budu na teritoriji zemalja gde je DFC ovlašćena da posluje, a jedna od tih zemalja od nedavno je i Srbija.

Podržavaju, kako se navodi u njihovoj "ličnoj karti", projekte koje ispunjavaju investicione standard DFC i koje bilježe odlične rezultate u industriji.

Ono što je možda najbitnije jeste ta nude inovativne finansijske usluge za privlačenje privatnog kapitala u zemljama u razvoju.

Između brojnih projekata koje finansira jesu i pružanje podrške afričkim zemljama u borbi protiv virusa kovid, kao i zemljama na Bliskom istoku.

Takođe finansiraju brojne projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, bezbjednosti hrane, razvoj ruralnih sredina, ključnih koridora i luke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.