NavMenu

Toyo tires ozvaničio dolazak u Inđiju - Japanci ulažu 364 mil EUR do kraja 2023. godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.09.2020. 16:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I.Vukša)Ilustracija
Japanska kompanija za proizvodnju pneumatika Toyo tires zvanično je postala vlasnik 63 hektara zemljišta u sjeveroistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji, poznatijoj kao Lokacija 15.

- To je rezultat trogodišnjih pregovora ove kompanije sa Vladom Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i Opštinom Inđija, a manifestovano putem potpisivanja ugovora 16. septembra o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije - navedeno je na sajtu Opštine Inđija.

Ovim je i zvanično potvrđen dolazak jednog od najvećih svjetskih proizvođača pneumatika za motorna vozila u Inđiju, gdje će u narednom periodu izgraditi fabričke hale površine 300.000 m2 u osnovi. U prvoj fazi biće zaposleno 523 radnika na neodređeno vrijeme, a ono što raduje jeste podatak da će prosječna plata zaposlenih biti veća u odnosu na republički prosjek, dodaje se.

Navedena investicija je projekat od značaja za Republiku Srbiju, a naročito za "privrednu sliku" opštine Inđija. Investitor će do kraja 2023. godine uložiti 364 mil EUR u pogone i opremu.

- Koliko su pregovori i "borba" za dolazak japanskog investitora bili neizvjesni pokazuje podatak da su pregovori trajali tri godine i da je nekoliko evropskih zemalja izrazilo interesovanje za ovu investiciju. Najveći konkurenti Inđiji bili su gradovi Košice u Slovačkoj i Gdanjsk u Poljskoj - stoji na sajtu.

Ističe se da ovo predstavlja veliku pobjedu Inđije i Republike Srbije jer, osim ekonomskog aspekta, dolazak japanskog investitora ima širi politički i bezbjednosni značaj, naročito imajući u vidu geostrateški položaj Srbije i izazove sa kojima se suočava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.