Izvor: RTCG | Srijeda, 16.09.2020.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održavanje javnih finansija najveći izazov za novu vladu - Dospijevaju i međunarodne obaveze, rate kredita za autoput...

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Održati javne finansije biće najveći izazov za novu Vladu, kaže za Novu M univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Mora se, kaže Kostić, raditi na diversifikaciji ponude, a veliki pritisak na novu Vladu biće i velika zaduženost.

Održati javne finansije je najveći, smatra univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

- U uslovima kovid krize će to biti izuzetno zahtjevno i teško. Osim toga znamo da je kovid kriza uticala na gubitak radnih mjesta, biće vrlo teško održati radna mjesta a da ne pričamo o stvaranju novih radnih mjesta - kazao je Kostić.
Nova vlada, smatra Kostić, mora raditi na diversifikaciji crnogorske ponude. Moramo manje zavisiti od uvoza, a biti više izvozno orjentisani.

- To je daleko lakše reći nego uraditi. Nova vlada će biti pred još većim izazovom nego što je prošla samim činom korona krize, a i da nije korone vlade dolaze i odlaze, a ekonomski problemi ostaju - naveo je Kostić.
Veliki pritisak na novu Vladu biće i velika zaduženost. Dospijevaju nam međunarodne obaveze, rate kredita za prvu dionicu autoputa i upravo to će biti veliki izazov.

- Imamo povećano izdavanje, povećani pritisak na javne finansije, imamo potrebe za socijalnim davanjima koje rastu sa kovid krizom, a sa druge strane imamo smanjenje ekonomske aktivnosti. Vjerujem da će nova vlada imati težak zadatak - poručuje analitičar Kostić.
On kaže i da zaduženost nije najgori scenario, jer postoje zemlje koje su više zadužene nego mi.

Optimista je pa vjeruje da ćemo i ovu krizu pobijediti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.