Izvor: Mina | Srijeda, 16.09.2020.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Finansijskoj instituciji Alter Modus 2 mil EUR za dalje kreditiranje preduzeća

(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je zajam od 2 mil EUR mikrofinansijskoj instituciji Alter Modus za pomoć u suzbijanju uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju.

Iz EBRD-a su saopštili da će se finansiranje koristiti za kreditiranje lokalnih preduzeća kojima su potrebna kratkoročna obrtna sredstva ili podrška likvidnosti nakon dramatičnog smanjenja ekonomske aktivnosti usljed nametanja dalekosežnih zdravstvenih mjera u Crnoj Gori.

- Kredit će doprinijeti daljem funkcionisanju ekonomije tako što će smanjiti pritisak na likvidnost i podržati privatni sektor u prevazilaženju direktnih implikacija pandemije - navodi se u saopštenju.

Alter Modus je najveća mikrofinansijska institucija u Crnoj Gori sa tržišnim učešćem od 75% u ukupnoj aktivi i kreditnim zajmovima u sektoru mikrofinansiranja. Opslužuje oko 21,5 hiljada malih i srednjih preduzeća i maloprodajnih klijenata preko 18 svojih filijala i poslovnica širom zemlje.

- Kredit EBRD-a dolazi iz njenog Okvira za otpornost, seta mjera podrške za postojeće klijente koji su pogođeni krizom koronavirusa - dodaje se u saopštenju.

Nakon izbijanja pandemije, kako su kazali, EBRD je značajno pojačao svoj angažman i izvijestio o rekordnim opredjeljenjima u iznosu većem od pet milijardi EUR u prvih šest mjeseci ove godine, u poređenju sa 3,7 mlrd EUR godinu ranije.

- Banka očekuje da će uložiti cjelokupnu investiciju do 21 mlrd EUR u periodu ove i naredne godine za borbu protiv ekonomskog uticaja Covid-19 - kazali su iz EBRD-a.

EBRD je počela da investira u Crnu Goru 2006. godine. Do danas je banka uložila više od 700 mil EUR u preko 70 projekata u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.