Izvor: eKapija | Srijeda, 16.09.2020.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Beču besplatne vakcine protiv gripa od 1. oktobra

Ilustracija (Foto: pogonici/shutterstock.com)
Grad Beč organizuje akciju besplatnog vakcinisanja protiv gripa za sve građane počev od 1. oktobra 2020. godine. Planirano je da zdravstvene ustanove sprovode i do 3.000 vakcinacija dnevno.

Cilj akcije jeste da se jedna četvrtina građana vakciniše protiv sezonskog gripa kako bi u slučaju oboljevanja imali blaže simptome, a bolnički resursi bili obezbijeđeni za pacijente sa težim bolestima, naročito za Covid-19 slučajeve. Akcija će trajati do kraja marta 2021. godine.

Beč je u proljeće ove godine nabavio 400.000 vakcina, što je tri puta više nego prethodnih godina. Svi zainteresovani građani mogu da se vakcinišu, ali će akcija biti pojačano usmjerena na rizične grupe kao što su stariji građani, djeca i zdravstveni radnici.

Za vakcinisanje je neophodno zakazivanje termina kod ljekara opšte prakse ili u ambulantama Zdravstvenog fonda preko internet stranice www.impfservice.wien ili telefonskim putem.

- Grad je obezbijedio dodatnih sedam centara i 37 lokacija za vakcinisanje raspoređenih na čitavoj teritoriji grada. Takođe postoji mogućnost da se građani vakcinišu u jednom tramvaju koji je prenamijenjen u tu svrhu i koji će biti postavljen na posećenim gradskim lokacijama - navodi se u saopštenju predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Apoteke će biti odgovorne za raspodjelu vakcina ljekarima kako bi se izbjegla eventualna zlouptreba. Vakcinacije će biti organizovane i u bolnicama, domovima za njegu starih lica i ustanovama za osobe ometene u razvoju.

- Vakcinisanje je besplatno, ne oduzima puno vremena, a time štitite sebe i ljude oko vas - izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.