Izvor: Agroklub | Srijeda, 16.09.2020.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Francuska od sledeće godine djelimično zabranjuje korišćenje glifosata

Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Francuska vlada će do početka 2021. godine djelimično zabraniti korišćenje glifosata, trenutno jednog od najkorišćenijih herbicida, najavila je ministarka ekološke tranzicije Barbara Pompili.

- Imamo trajnu misiju, koja prilično brzo napreduje i nadam se da ćemo uskoro imati dobre alternative za ovu hemikaliju - naglasila je.

Ova država još je 2017. godine sebi postavila cilj da do 2021. prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno da zabrani njegovu upotrebu. Iako je 2019. godine predsednik Emanuel Makron izjavio da Francuska neće uspjeti u toj namjeri, sada, kada se stvari polako privode kraju, ipak je optimista po tom pitanju, navodi From Press.

Uz to, ministarka želi da se pronađu i zamjene za neonikotinoid koji se koristi u proizvodnji šećerne repe.

Podsjetimo, u Evropskoj uniji na snazi je zabrana tri vrste ovih hemijskih sredstava u usjevima - klotianidina, imidakloprida i tiametoksama. Francuska je otišla korak dalje i zabranila još dvije vrste, tiakloprid i acetamiprid, ali ne samo na otvorenim poljima, nego i u plastenicima.

- U ove četiri godine imali smo vremena da pronađemo alternative i za ovu hemikaliju, ali još uvek nismo uspjeli. Sektor nije bio dovoljno jak, istraživanja nisu napredovala, a država nije nimalo pomogla. Još uvijek mislim da su neonikotinoidi vrlo opasni. Jako sam ponosna što je čak 91% njih već zabranjeno, a sada nam treba poslednji mali korak. Zajedno s ministrom poljoprivrede Žilijenom Dunormandijem smislićemo bolju zamjenu - poručila je Pompili.

Ali, kako ona još uvek nije pronađena, francuski poljoprivrednici već nekoliko mjeseci pozivaju u pomoć, jer im zelene lisne vaši, koje su prenosioci virusa žutice uništavaju rod, a što rezultira gubitkom prinosa od 30% do 50%. Takođe, zatražili su i ponovno uvođenje pa upozorili na propast proizvodnje šećerne repe ako se nešto ne preduzme.

Inače, industrija šećera ključni je sektor ekonomije ove zemlje, jer osigurava ukupno 46.000 radnih mjesta, uključujući 25.000 poljoprivrednika i 21 fabriku šećera.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.