NavMenu

Počelo asfaltiranje pristupne saobraćajnice prema planinskom centru Štedim - Na Hajli će se graditi i žičara, ugostiteljsko-servisni objekat i 16 km ski staza

Izvor: eKapija Utorak, 15.09.2020. 12:38
Komentari
Podeli
(Foto: Uprava javnih radova)
Asfaltiranje dijela pristupne saobraćajnice prema novom planinskom centru Štedim na vrhovima rožajskog područja Hajle počela je juče, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Predviđeno je da se asfaltnim slojem prevuče trenutno pripremljena četiri kilometra puta, počevši od lokacije budućeg ugostiteljsko-servisnog objekta i polazne stanice žičare. Preostalih 3,5 kilometara biće realizovano u drugoj fazi, nakon završetka izgradnje mosta Kaluđerski laz i betonskih potpornih zidova, za koje je postupak ugovaranja u toku. Ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova na pristupnoj saobraćajnici iznosi blizu 3,5 mil EUR.

- Na Štedimu su počeli i pripremni radovi za izgradnju šestosjedne isklopive žičare renomiranog italijanskog proizvođača Leitner. Vrijednost radova, koje Vlada Crne Gore finansira iz kapitalnog budžeta, iznosi devet miliona eura, a očekuje se da najveći dio posla bude završen u toku naredne godine - kažu iz Uprave javnih radova.

Projekat izgradnje ugostiteljsko-servisnog objekta nalazi se u postupku izrade tehničke dokumentacije, a procijenjena vrijednost radova po principu "projektuj i izgradi", uključujući uređenje terena i parking, iznosi 4,5 mil EUR.

Hajla (Foto: Uprava javnih radova)Hajla
- Objekat će imati površinu od oko 2.000 metara kvadratnih, u okviru kojih će sadržati restoran sa terasom, info-centar, prodajno mjesto za ski pasove, sanitarni i administrativni blok, ambulantu, prostorije za službu spasavanja, skijašnicu, garažu za ratrake i motorne sanke - navodi se u saopštenju.

U fazi pripreme tehničke dokumentacije je i izgradnja ski staza. Ugovorom o izradi idejnog rješenja obuhvaćeno je 8,5 kilometara, dok je Lokalnom studijom lokacije predviđeno 16 kilometara ski staza, u skladu sa standardima Svjetske skijaške federacije (FIS).

- U toku su i pripremne aktivnosti za ugovaranje izgradnje nedostajuće elektro-energetske infrastrukture, procijenjene vrijednosti 3,5 mil EUR. Kompletna investicija izgradnje planinskog centra na Hajli, zahvaljujući kojoj će Crna Gora dobiti još jednu atraktivnu turističku destinaciju, procijenjena je na oko 22 mil EUR - zaključuje se u saopštenju Uprave javnih radova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.