NavMenu

Za zakup tvrđave Besac stigla jedna ponuda - Investicionim planom predviđeno ulaganje pola miliona eura

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 14.09.2020. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Lubomirkin)
Konzorcijum Istra Besac, koji čine firme Istra Group iz Bara i Kastel iz Podgorice, jedini je ponuđač za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra tvrđave Besac u Virpazaru.

Tenderska komisija Ministarstva kulture, čiji je poziv za dostavljanje ponuda istekao 7. septembra, konstatovala je da ovaj ponuđač ispunjava uslove iz javnog poziva.

- Ponuđač je dostavio investicioni program, prema kojem ukupna vrijednost radova iznosi 533.021 EUR - konstatovala je Tenderska komisija.

Minimalna investicija definisana pozivom je pola miliona eura.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), firma Istra Group je osnovana 2014. godine, a u šifri djelatnosti je navedeno da je agencija za nekretnine.

Njeni osnivači su Miloš Knežević, Natalia Moskvitina i Elena Maslovna. Firma Kastel, registovana 2006. godine, ima šifru djelatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta. Njeni osnivači su Zdravko Kasalica i Aneta Barjaktarović.

Koncesionar koji dobije na korišćenje tvrđavu na toj lokaciji gradiće objekat muzejskog karaktera s ugostiteljskim sadržajima i biće mu dozvoljeno i da izgradi privremene smještajne jedinice kategorije najmanje četiri zvjezdice. Tvrđava Besac je kulturno-istorijski lokalitet od izuzetnog značaja i jedan od najatraktivnijih vidikovaca na Skadarskom jezeru. Zajedno s Virpazarom predstavlja kapiju vinskog kraja Crmnice i NP Skadarsko jezero kao izuzetne prirodne cjeline.

Iz komisije navode da je ponuđač dostavio realizovane projekte (hotel Nautilus u Baru i i hotel Conte u Perastu), kao i idejno rešenje za budući izgled tvrđave.

- Koncesionar će imati obavezu da osnuje društvo za posebne namjene (DPN) čija će vlasnička struktura odgovarati sastavu konzorcijuma. Koncesiona naknada se sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Početni iznos fiksne koncesione naknade je 1.000 EUR, a varijabilni dio 15 odsto od ostvarene neto dobiti DPN. Konzorcijum Istra Besac je ponudio 15 odsto od ostvarene neto dobiti DPN - navode u komisiji.

Koncesija je na 30 godine, a računa se od momenta kada budu ispunjeni svi preduslovi iz nacrta ugovora. Ne uključuje period potreban za valorizaciju kulturnog dobra, koji se procjenjuje na 12 mjeseci.

Koncesionar će imati obavezu da valorizaciju sprovede u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore i potpisanim međunarodnim sporazumima, ugovorima i konvencijama u oblasti zaštite kulturnih dobara i zaštite životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.