NavMenu

Nvidia kupuje proizvođača čipova od Softbanke za 40 mlrd USD

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 14.09.2020. 13:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Američka tehnološka korporacija Nvidia kupiće od japanske Softbank Grupe firmu Arm, proizvođača čipova sa sjedištem u Velikoj Britaniji, za 40 mlrd USD, saopštile su danas dvije kompanije.

S ovom akvizicijom bi Arm, vitalni snabdevač kompanije Apple i drugih kompanija u IT industriji, bio stavljen pod kontrolu samo jednog igrača, i vjerovatno će naići na negativnu reakciju regulatora i rivala prema Nvidiji, najvećoj američkoj kompaniji čipova po tržišnoj kapitalizaciji, prenosi Rojters.

Za Softbanku ova prodaja predstavlja vrlo rani izlazak iz Arma, samo četiri godine nakon što je kupila tu tehnološku kompaniju za 32 mlrd USD.

Na takav potez su se rukovodioci Softbanke odlučili razočarani kretanjem cijena akcija ove grupacije, rekli su neimenovani izvori za Rojters. Akcije Softbanke su nakon objave ove vijesti porasle za 10% na Tokijskoj berzi.

Nvidia će Softbanci isplatiti 21,5 mlrd USD u akcijama i 12 mlrd USD u gotovini, ukljčujući još 2 mlrd USD prilikom potpisivanja ugovora.

S ovim sporazumom Softbanka i njen Vižen Fond, vrijedan 100 mlrd USD, koji ima 25% udjela u Aru, steći će vlasnički udio u Nvidiji u rasponu od 6,7 do 8,1%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.