NavMenu

U Kolašinu se grade četiri hotela na Bjelasici, dva na Brezi - U planu i novi projekti

Izvor: Dnevne novine Ponedjeljak, 14.09.2020. 08:48
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Pelikh Alexey)
U protekle dvije godine, u Kolašinu su urađeni značajni iskoraci u oblastima turizma i poljoprivrede, kao i potrebne infrastrukture. Predsjednik te opštine Milosav Bato Bulatović smatra da su to razvojni oslonci kolašinske opštine i da im treba posvetiti posebnu pažnju.

Na tim osnovama su i, kako kaže Bulatović, koncipirali razvojnu politiku bilo da sami pokreću i realizuju neke projekte ili da su u pitanju partneri koji pomažu da se gradu na Tari dogode značajne investicije.

Bulatović navodi da je mnogo toga urađeno u prethodne dvije godine.

- U prvi plan moramo staviti činjenicu da je Kolašin, s obzirom na broj stanovnika, trenutno najveće hotelsko gradilište ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. U toku je izgradnja pet hotela, od čega četiri na Bjelasici, a jedan na Brezi. Radi se o prestižnim hotelskim kompleksima koji će značajno podići standarde turističke ponude i u Kolašinu na turističkom sjeveru Crne Gore. Takođe, u najavi je i priprema dokumentacije za izgradnju još nekoliko hotela. Posebno je važno istaći da se od sedam projekata ekonomskog državljanstva, čak četiri realizuju u Kolašinu. To su hotelski kompleksi koji će nakon završetka omogućiti otvaranje 355 radnih mjesta. Svi ovi projekti imali su u lokalnoj upravi pravog partnera u smislu kompletiranja potrebne dokumentacije, izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, donošenja potrebnih skupštinskih odluka kako bi investicije imale potrebnu i planiranu dinamiku - kazao je Bulatović.

Sa pozicije lokalne uprave organizovali su rad turističkog inspektora kako bi se smanjio broj neregistrovanih izdavaoca privatnog smještaja.

Lokalna turistička organizacija je učinila iskorak, kako on ističe, u kvalitetu turističke propagande sa moderno dizajniranim turističkim spotovima i nastupima na turističkim sajmovima.

- Ovoga proljeća smo donijeli paket mjera kojima pokušavamo da umanjimo negativne posljedice korona krize i negativni uticaj na turističku produkciju. Smatramo posebno važnim da su turistički potencijali Kolašina prepoznati u ambijentu velike turističke i ekonomske krize i da je sve to potvrđeno izgradnjom hotelskih kompleksa - navodi Bulatović.

U protekle dvije godine su napravljeni značajni iskoraci u oblasti poljoprivrede kroz kvalitetnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivede i ruralnog razvoja.

- Otvoren je Agro-biznis centar kao novi servis i nova podrška poljoprivrednim proizvođačima. Agro biznis centar je otvorio vrata poljoprivrednicima za sve potrebne savjete, informacije i stručnu pomoć potrebnu da se realizuju njihove projekcije - kazao je Bulatović.

Bulatović ističe da je značajno povećan broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača kojih je trenutno preko 280, a taj broj se stalno povećava.

- U protekle dvije godine su započeti i realizovani projekti brendiranja poljoprivrednih proizvoda. Značajno je da je status brenda dobio kolašinski lisnati sir. Na taj način je uvažena tradicija, geografsko porijeklo i kvalitet ovoga proizvoda, a na drugoj strani su i motivisani njegovi proizvođači. Povećan je i broj povoljnih kreditnih linija koji su omogućili da se proširi i kvalitetom unaprijedi poljoprivredna proizvodnja, kroz korišćenje finansijske podrške koju je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Modernizacijom putne infrastrukture takođe je omogućeno da poljoprivrednicima budu bliža imanja i katuni. Posebno smo insistirali da se na konkretan način dešavaju spojevi poljoprivrede i turizma, da se na kolašinskim turističkim trpezama plasiraju domaći proizvodi. Ono što se proizvede u Kolašinu da bude dio turističke ponude i turističke originalnosti - kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima nema razvoja bez ulaganj a u infrastrukturu. To je, kako kaže, uslov da se dešavaju pozitivni pomaci u svakoj djelatnosti, kao i da se realizuju projekti od onih malih i porodičnih pa do velikih investicija koje značajno utiču na kvalitet života.

- Samo tokom ove godine je uloženo preko 600.000 EUR u putnu infrastrukturu. Mehanizacija Komunalnog preduzeća je radila na sanaciji i rekonstrukciji seoskih puteva u selima Donje i Gornje Morače. Značajno je poboljšana putna mreže u selima od Cerovice do Veljeg Dubokog. Takođe je podignut kvalitet puteva u Barama Kraljskim i Vranještici. Nastavljeni su radovi na asfaltiranju putnog pravca od Liješnja ka Veljem Dubokom i Kapetanovom jezeru. Na ovaj način se stvaraju uslovi da se koriste izuzetni turistički potencijali Kapetanovog jezera i okolnih planina. Kroz projekat modernizacije gradskih i prigradskih ulica, modernizovano je preko dvije trećine gradskih ulica. Prvi put je asfaltirana ulica u naselju na Lugu. Asfaltiran je put i u Trebaljevu - navodi Bulatović.

Kada je u pitanju infrastruktura, onda se moraju pomenuti i kapitalni projekti kao što su auto-put Podgorica Mateševo i put Kolašin Berane preko Bjelasice. Radi se o infrastrukturi koja će značajno promijeniti i poboljšati kvalitet života na području kolašinske opštine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.