NavMenu

Pad prometa na Montenegroberzi, indeksi u crvenom

Izvor: Mina Nedjelja, 13.09.2020. 20:28
Komentari
Podeli
(Foto: archerix/shutterstock.com)
Pad indeksa i prometa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u mirnom trgovanju. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 0,9% na 650,38 poena, a indeks MONEX neznatno na 9.807,49 bodova.

Promet iznosi 18,31 hiljadu EUR i bio je 319 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 25 transakcija, dok su najveći udio u prometu imale akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 32,11%.

Dionica CGES-a porasla je 3,9% na 53 centa.

Gubile su akcije Elektroprivrede (EPCG) 7,7% na tri EUR. Iz elektroenergetske kompanije je saopšteno da je u prvoj polovini godine ostvarila neto dobit od 2,1 mil EUR.


- Uključujući i nove ekološke takse, na državnom i lokalnom nivou, dobit EPCG prije odbijanja kamata, poreza i troškova amortizacije (EBITDA) u prvoj polovini godine je ostvarena u iznosu od 13,4 miliona EUR, odnosno 39,2 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period - precizirali su iz EPCG.

Akcija Crnogorskog Telekoma pala je jedan odsto na 1,04 EUR, a Solane Bajo Sekulić blago na 1,5 EUR.

Ove sedmice je u žiži interesovanja bila kompanija Plantaže, čija je dionica porasla 2,4% na 8,2 centa.

Državna revizorska insitucija (DRI) dala je negativna mišljenja na revizije godišnjeg finansijskog izvještaja Plantaža za 2018. godinu i usklađenosti poslovanja kompanije sa zakonskim i podzakonskim propisima.

- Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i razmatranja navoda subjekta revizije sadržanih u izjašnjenju na preliminarni izvještaj, nadležni Kolegijum DRI, kojeg su sačinjavali Zoran Jelić i Nikola Kovačević, izražava negativno mišljenje na reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja za 2018. godinu i negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja kompanije sa zakonskim i podzakonskim propisima - navodi se u saopštenju DRI.

Izvršna direktorica Plantaža, Verica Maraš, kazala je da su u izvještaju DRI o poslovanju Plantaža detaljno iskazani podaci koji su dio poslovne tajne, dok je utvrđivanju cijena koštanja dato najviše prostora.

DRI je dostavila Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) Izvještaj o reviziji finansijskih iskaza Plantaža za 2018. godinu, potvrđeno je iz tih institucija.

- Izvještaj je u skladu sa redovnim procedurama dodijeljen u rad državnom tužiocu VDT-a. Nakon analize izvještaj će biti dostavljen u rad nadležnom državnom tužilaštvu - kazali su Danu iz VDT-a na čijem čelu je Ivica Stanković.

Akcije kompanije Plantaže su od četvrtka odlukom Montenegroberze izdvojene na poseban segment za promatranje. Time se, kako je navedeno, potencijalnim investitorima skreće posebna pažnja da se u toj kompaniji nešto dešava i da pojačaju svoju pažnju, pišu Vijesti.

U obavještenju na sajtu berze navodi se da je ta odluka donijeta u skladu s pravilima Montenegroberze, a razlog je davanje negativnog mišljenja od DRI na finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti emitenta.

Dionica Zetatransa i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera ostale su na prošlosedmičnih 76 centi, odnosno 5,2 EUR.


Crna Gora je u prošlogodišnjem izvještaju zauzimala 82. mjesto, uz rezultat od 6,86. U ovogodišnjem izvještaju, koji se bazira na podacima iz 2018. godine, prosječna ocjena Crne Gore je 6,94.


U saopštenju objavljenom na sajtu Montenegroberze navodi se da je ukupna kapitalna vrijednost emitenta LB RE Development Partners 25.000 EUR ili 25.000 akcija nominalne vrijednosti jedan EUR.

Simbol trgovine tog društva biće LBRE.

Kompanija LB Hotel Development Partners registrovana je sa ukupnom kapitalnom vrijednošću od 25.000 EUR, odnosno ima 25 hiljada dionica nominalne vrijednosti jedan EUR.

Simbol trgovine te kompanije biće LBHO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.