NavMenu

Čak 80% centralnih banaka širom svijeta istražuje digitalne valute

Izvor: Startit Subota, 12.09.2020. 08:35
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Istraživanje Banke za međunarodna poravnanja pokazuje da je čak 80% centralnih banaka širom planete započelo istraživanje digitalnih valuta, a da je 40% njih već prešlo i na eksperimente sa konceptom i dizajnom.

Otkad se kriptovaluta Bitkoin pojavila pre 10 godina, nemali broj banaka je radio na razvoju sopstvenih digitalnih valuta. Valuta koja nije vezana za novčanice i kovanice predstavljala bi korak naprijed u odnosu na trenutni sistem elektronskog slanja novca. Centralne banke bi, na primjer, mogle da distribuiraju novac direktno potrošačima, bez potrebe da se oslanjaju na komercijalne banke i druge platne institucije kao posrednike.

Digitalni novac, iza koga zvanično stane država, može da postane efikasnije sredstvo prilikom plaćanja kao i tokom njegovog prebacivanja s jednog na drugo mjesto. To bi trgovcima olakšalo da istog trenutka "završavaju poslove", a izbjegli bi se i svi oni procesi banaka i posrednika koji ponekad traju danima, navodi sajt Fortune.

U anketi koju je 2018. godine sproveo MMF, otkrilo se da vladini bankari eksperimentišu sa ovom tehnologijom kako bi umanjili troškove, ali i ublažili rast nevladinih kriptovaluta, kakva je upravo Bitkoin.

Tako je Kina na korak od toga da bude prva zemlja na svijetu koja je uvela digitalnu verziju svoje valute. Stručnjaci smatraju da će im ovo pomoći da smanje uticaj dolara, koji je najčešća strana deviza u kojoj se čuvaju nacionalne rezerve. Isti razlog je naveo i bivši guverner Banke Engleske, kada je nagovijestio da "određena grupa kompanija razmišlja o tome da podrži jednu digitalnu valutu".

Poslednja vijest, koju je prenio Reuters, jeste da je kompanija Mastercard napravila platformu koja omogućava centralnim bankama da virtuelno testiraju digitalne valute. Po njihovoj terminologiji, CBDC je digitalna valuta centralne banke (Central Bank Digital Currencies). Ona se dizajnira tako da ima istu vrijednost i iste garancije kao standardni, "papirni" novac.

Nova platforma omogućava simulaciju izdavanja, distribucije i razmene CBDC između banaka, pružalaca finansijskih usluga i potrošača. Centralne banke će moći da izdaju digitalni novac u kontrolisanim uslovima i da testiraju koliko je praktičan u primjeni. CEO kompanije je rekao da su već ostvarili saradnju sa velikim brojem centralnih banaka, ali nije otkrio koje su u pitanju.

Za sada se o softveru koji se koristi za testiranje zna jedino da je baziran na blokčejnu - istoj tehnologiji na kojoj je izgrađen Bitkoin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.