Izvor: Klix | Petak, 11.09.2020.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od ponedeljka kreće iznajmljivanje električnih romobila u Sarajevu - Plaćanje preko mobilne aplikacije

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/mirceaianc)
Od sljedeće sedmice na ulicama Sarajeva ćete moći vidjeti, ali i koristiti brojne električne romobile. Uz BeeBee aplikaciju možete iznajmiti njihov romobil i brzo i lako se dovesti na željenu destinaciju, a da pritom uopšte ne zagađujete vazduh.

U bašti hotel Evropa 10. septembra su predstavljeni električni romobili koje će građani Sarajeva od sljedeće sedmice moći pozajmiti uz pomoć BeeBee platforme. Žuti romobili će biti prepoznatljivi u gradu na brojnim lokacija.

Ispred BeeBee platforme je govorio Dino Hajrić koji poručuje da je ovo ekološki prihvatljiv način prevoza, brz, jednostavan, a umanjuje gužvu u saobraćaju što je veliki problem Sarajeva.

- Ponosni smo što smo i u ovako teškim vremenima uspjeli pokrenuti novi projekat i što smo uspjeli da plasiramo nešto novo u BiH. Tim mladih ljudi koji stoji iza ovog projekta imaju viziju i ideju da doprinesu poboljšanju kvaliteta života u Sarajevu poboljšanjem samog saobraćaja i smanjenjem CO2 emisija - rekao je Hajrić.

Realizaciji ovog projekta je pomogao i Grad Sarajevo, a gradonačelnik Abdulah Skaka je poručio da se romobili uklapaju u njegovu viziju Sarajeva.

- Ovakav način transporta se potpuno uklapa u našu strategiju smart cityja koji trenutno razvijamo, s druge strane je prihvatljivo i za green city platformu na kojoj također radimo - rekao je Skaka.

On poručuje da se ovime Sarajevo približava svjetskim gradovima koji imaju slične platforme, a od ponedjeljka, kada romobili budu dostupni na ulicama, Hajrić kaže da će Sarajevo postati prvi grad u regiji sa ovakvom platformom.

BeeBee su električni romobili koji se aktiviraju aplikacijom na vašem mobitelu. Prvo je potrebno da preuzmete aplikaciju koja će uskoro biti dostupna na Google Play-u ili App Store-u. Zatim kreirate korisnički račun koji ćete koristiti za otključavanje BeeBee romobila kao i za plaćanje vožnje. U aplikaciji pronađete najbliži romobil, a procedura unajmljivanja je svima koji koriste pametne telefone jednostavna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.