NavMenu

Najviša drvena zgrada na svijetu nalazi se u Norveškoj (VIDEO)

Izvor: Grenef Petak, 11.09.2020. 09:39
Komentari
Podeli
(Foto: terimakasih/Pixabay)
Kada je ovaj drveni neboder završen u martu 2019. godine, Mjøstårnet je postao simbolična zgrada. Ne samo na način na koji se ističe na obali jezera Mjøsa, najvećeg norveškog jezera, već i kao simbol "zelene smjene". Mjøstårnet dokazuje da se visoke zgrade mogu graditi koristeći lokalne resurse, lokalne dobavljače i održive drvene materijale.

Smješten samo 17 km sjeverno od Mjøstårneta, Moelven Limtre igrao je ključnu ulogu u izgradnji kule. Kompanija je proizvela i montirala stubove, grede i dijagonale za primarni nosivi sistem. CLT je korišten za otvore liftova i balkone, a ploče Trä8 korišćene su za podove do nivoa 11.

Mjøstarnet je priznat kao najviša drvena građevina od strane Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), a upisan je i Ginisov svjetski rekord. Neboder je takođe dobio brojne nagrade i priznanja, kao što su New York Design Awards, Norwegian Tech Awards i CTBUH’s Award of Excellence.

Mjøstårnet je visok 85,4 metra i najviša je građevina od drveta na svijetu. Nalazi se u malom gradu Brumunddal, koji se nalazi nedaleko od prestonice Norveške, Osla. Mjøstårnet u prevodu znači "kula jezera Mjøsa".

Drvena zgrada visoka 18 spratova otvorena je u martu 2019. godine i pokriva podnu površinu od oko 11.300 m2. Mjøstårnet sadrži hotel, apartmane, kancelarije, restoran i zajedničke prostorije, kao i bazen u produžetku prvog sprata.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.