NavMenu

U planu značajne investicije u modernizaciju luke Risan - Raspisan tender za izradu ekonomsko-finansijske analize sa predlogom ugovora o koncesiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.09.2020. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Anatoliy Sadovskiy)
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnije ponude za izradu ekonomsko-finansijske analize sa predlogom ugovora o koncesiji za Luku Risan. Vrijednost tendera procijenjena je na 16.529 EUR.

Planom davanja koncesija za luke od lokalnog značaja kojeg je donijela Vlada Crne Gore 28. aprila 2016. godine predviđeno je davanje na koncesiju luke Risan.

- DSL-om Sektor 10 - Risan za zonu morskog dobra, Luka Risan je planirana i prepoznata kao gradska luka i luka nautičkog turizma. Ovim planom su definisane namjena luke, potrebne investicije na njenom opremanju i uređenju i režim korišćenja. Donošenjem DSL-a stvoreni su preduslovi za definisanje predmeta koncesije - navodi se u dokumentaciji.

Kako se navodi u tenderu, predmet koncesije je infrastrukturno opremanje, modernizacija, održavanje (investicije), korišćenje luke - pružanje lučkih usluga u Luci Risan. Kapacitet marine je maksimalno 150 vezova, a dio luke je definisan kao komunalno privezište sa 30 komunalnih vezova.

- Investicije se odnose na postavljanje pontona i opremanje ormarima za nautičke vezove, postavljanje pontonskog valobrana, izgradnju čvrstog ili postavljanje montažnog objekta površine 150 m2 za servisne i uslužne sadržaje neophodne za funkcionisanje luke - stoji u objašnjenju dokumentacije.

Takođe, ulaganja se odnose i na izradu instalacija, postavljanje uređaja za pražnjenje i tankova za prihvat sanitarnih i kaljužnih voda sa jahti, te izradu sistema za prihvat i odvođenje otpadnih voda u kanalizacioni sistem.

Ekonomsko - finansijska analiza treba da sadrži opis predmeta koncesije, granice područja, oblasti, prostora i lokacije na kojoj će se vršiti koncesiona djelatnost; analizu opravdanosti ostvarivanja javnog interesa davanjem koncesije; rok trajanja koncesije; analizu alternativnih mogućnosti investiranja i pružanja usluga; procjenu visine investicije i njen odnos prema ukupnoj vrijednosti luke, kao i stanje objekata i opreme nakon isteka trajanja koncesije; pokazatelje da planirana koncesija obezbjeđuje odgovarajuću vrijednost za uložena finansijska sredstva; procjenu finansijske i tehničke izvodljivosti lučkih usluga ili privrednih djelatnosti; analizu, procjenu i uravnoteženje rizika između koncedenta i koncesionara; uslove koje mora sa ispunjava ponuđač; procjenu vremena potrebnog za povrat investicije i ostvarivanje primjerene dobiti po osnovu koncesione djelatnosti; parametre za određivanje koncesione naknade, način promjene visine koncesione naknade i način vršenja kontrole ostvarnih troškova održavanja i izgradnje objekata lučke infrastrukture i suprastrukture; početni iznos koncesione naknade; obavezu osiguranja objekta; predlog ugovora o koncesiji.

Ponude se dostavljaju zaključno sa 21. septembrom 2020. godine do 10 sati, a njihovo javno otvaranje održaće se istog dana u 10:30. Rok za donošenje odluke u izboru najpovoljnijeg ponuđača je 10 dana od javnog otvaranja ponuda.

Rok izvršenja ugovora je 30 radnih dana od dana zaključivanja ugovora.

Više informacija o tenderu možete vidjeti OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.