NavMenu

Tijelo brže stari zbog brze hrane

Izvor: Nedeljnik Četvrtak, 10.09.2020. 15:29
Komentari
Podeli
(Foto: Alena Haurylik/shutterstock.com)
Osobe koje konzumiraju mnogo industrijski prerađene brze hrane vjerovatno će imati promjene na hromozomima povezanim sa starenjem, u poređenju s onima koji se hrane zdravije, rezultati su nove španske studije koju prenosi Hina.

Tri ili četiri porcije takozvane "visokoprerađene hrane" dnevno udvostručuju izglede da će njihove telomere biti kraće u odnosu na one kod osoba koji je konzumiraju rijeđe, objavili su španski naučnici na virtuelnoj međunarodnoj konferenciji o gojaznosti.

Telomere su svojevrsne zaštitne kapice na krajevima hromozoma, koje se sa svakom ćelijskoj diobom skraćuju i zato se smatraju pokazateljem starenja. Pravilo glasi: što su telomere kraće, to je živo biće starije. Skraćenje dužine telomera znak je biološke starosti.

Kratke telomere markeri su biološkog starenja na ćelijskom nivou, a ova studija ukazuje na to da je loša ishrana značajan faktor kada je u pitanju brže starenje ćelija.

Svaka ljudska ćelija ima 23 para hromozoma koji sadrže naš genetski kod.

Telomere ne nose genetičke informacije, ali su ključne u procesu očuvanja stabilnosti hromozoma i naše DNK, od čijeg funkcionisanja zavise sve ćelije u tijelu.

Što smo stariji to se naše telomere prirodno skraćuju jer se kod svake podjele ćelija dio njih izgubi.

Naučni tim koji su vodile profesorke Mariom Bes-Rastroljo i Amelija Marti sa Univerziteta u Navari željeli su da istraže vezu između redovne konzumacije visokoprerađene ili džank hrane i skraćenja telomera.

U pitanju je hrana s industrijski proizvedenim sastojcima sastavljenim od mješavine ulja, masti, šećera, skroba i proteina koji sadrže malo ili nimalo prirodnih namirnica.


Često uključuju vještačke zaslađivače, boje, konzervanse i druge aditive koji produžuju rok trajanja hrane.

To sve navedeno ne znače da je takva hrana nutritivno siromašna u poređenju s manje prerađenim varijantama.

Ranija istraživanja pokazala su snažnu korelaciju između visokoprerađene hrane i visokog pritiska, gojaznosti, depresije, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka.

Španski naučnici uspjeli su da dokažu da ljudi koji često konzumiraju industrijski prerađenu hranu biološki značajno brže stare.

Ali, istovremeno su naglasili da to nije direktna uzročno posljedična veza i smatraju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se nedvosmisleno povezao proces skraćenja telomera s načinom ishrane.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.