NavMenu

Tiha apokalipsa - Kada ste posljednji put vidjeli svice?

Izvor: agrosavjet.com Četvrtak, 10.09.2020. 11:07
Komentari
Podeli
(Foto: Magi Kern/Unsplash)
Širom svijeta svici svojim svjetlucavim tijelima osvjetljavaju noć, ali naučnici sada upozoravaju da je njihova "magija" ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje.

Na primjer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svijetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovdje zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasvjeta takođe uzrok izumiranja svitaca. Vještačko svjetlo koje potiče od ulične rasvjete, reklama i svketlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada pogubno djeluje na njih.

- Osim što im remeti prirodan bioritam, vještačko svjetlo utiče na njihove rituale tokom parenja - napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tijela koja im omogućava da svojim svjetlom privuku partnera, a prevelika količina vještačkog svjetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Goulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca. Naučnici su i inače ustanovili da je u toku "tiha apokalipsa" u svijetu insekata, jer se već 41% nalazi pred istrjebljenjem.

U Japanu, Tajvanu i Maleziji već duže vrijeme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista. Masovne turističke ture uz reke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije riječnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svjetlećih bića.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.