NavMenu

Da li će Donald Tramp istisnuti Huawei iz Srbije

Izvor: Politika Srijeda, 09.09.2020. 16:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Mobilna mreža pete generacije, poznatija kao 5G, korisnicima u Srbiji biće dostupna početkom sledeće godine, ali je moguće da mobilni operateri koji budu konkurisali za korišćenje neophodnih radio-frekvencija neće moći da koriste opremu kineskog proizvođača Huawei, koji je prvi u svijetu pustio mrežu poslednje generacije, ali i preko čijih leđa se lomi trgovinski rat SAD i Kine.

Ovo bi moglo da se nasluti iz ekonomskog sporazuma koji su Beograd i Priština proteklog vikenda potpisali u Vašingtonu. U jednom dijelu tog dokumenta se kaže da će obje strane mrežama mobilne komunikacije zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači. Onda kada je ta oprema već prisutna, obje strane će se obavezati na njeno uklanjanje.

Na namjeru da se Kinezi istiskuju iz biznisa izgradnje telekomunikacione infrastrukture ukazuje činjenica da već dvije godine SAD vode bespoštednu kampanju kako bi spriječili Huawei da preuzme lidersku poziciju u uvođenju 5G širokopojasne mreže mobilne telefonije. Oni smatraju da je ova kompanija rizik za nacionalnu bezbjednost i optužuju je za navodne veze sa kineskom vladom, jer navodno omogućava državnu špijunažu i prenošenje osjetljivih informacija vlastima Kine.

Ovaj kineski gigant se u maju prošle godine našao usred trgovinskog rata između Kine i Amerike kada je Donald Tramp odlučio da im zabrani da sarađuju s američkim kompanijama.

Irini Reljin, pomoćnica ministra trgovine, telekomunikacija i turizma, kaže za Politiku da regulatorna agencija za elektronske komunikacije RATEL treba da procijeni koja je oprema nepouzdana. Iz onoga što se do sada čulo, u sporazumu se ne kaže iz kojih država i od kojih proizvođača.

- Na osnovu našeg zakona, mi ne možemo nikoga da isključimo kada raspisujemo aukciju. Kakvi treba da budu uslovi po kvalitetu opreme, pogotovo što se tu misli na bezbjednost podataka, u nadležnosti je regulatorne agencije. Neke države poput Poljske i Slovenije imaju propisano i eksplicitno navedeno koja oprema može da bude korišćena - kaže Reljin.

Ukoliko se ova odredba sporazuma odnosi konkretno na Huawei, to, prema ocjeni Reljin, ne bi trebalo da predstavlja problem, jer Srbija u ovom trenutku ima samo jednu Huawei baznu stanicu i ona ne radi. Kompanija Telenor ju je prošle godine instalirala u Naučnotehnološkom parku Zvezdara kada je probno pustila u rad 5G mrežu, koja omogućava daleko brži prenos podataka i ima veliku primjenu u privredi, medicini, poljoprivredi.

Zdravstvena kriza je odložila raspisivanje aukcije za dobijanje dozvola za korišćenje radio-frekvencija i ona će se desiti oko Nove godine. Reljin najavljuje da će mreža u februaru biti dostupna korisnicima, ali i da će to iziskivati promjenu mobilnih telefona za one koji budu željeli da je koriste.

Inače, Telenor za četvrtu generaciju mobilne mreže ima Huawei opremu. Telekom koristi Ericsson i Nokijinu opremu, a VIP Nokijinu opremu.

- Nekako je uobičajeno, što nije sto odsto sigurno, da ako nova generacija, u ovom slučaju 5G, ima prilično zajedničkih karakteristika kao prethodna 4G, onda je logično da operater uzme istog proizvođača. Tada su kompatibilni uređaji. U tom smislu Telenor bi, ako ovaj sporazum bude obavezujući, mogao da ima problem. Huawei oprema, prema nekim procjenama, izvanredna je sa tehničkog stanovišta. Što se tiče zaštite podataka, to nije u domenu ministarstva - kaže pomoćnica ministra trgovine, telekomunikacija i turizma.

Miloš Jončić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji je doktorirao na međunarodnom pravu, kaže za Politiku da potpisani sporazum mora da prođe kroz skupštinu da bi proizveo pravno dejstvo za nas kao jednu stranu. Ako bude prihvaćen i ratifikovan u parlamentu, znači da će faktički postati međunarodni sporazum koji će proizvoditi pravna dejstva kako za nas, tako i za drugu stranu.


- Ono što stavlja veliki znak pitanja jesu izjave američke administracije da u njihovom slučaju SAD, odnosno predsjednik Donald Tramp nisu potpisali bilateralni sporazum sa Srbijom. Tako da je ovo što je potpisano zapravo jednostrana izjava od strane predsjednika Aleksandra Vučića koja će u budućnosti proizvoditi određena pravna dejstva. Ovo nije sporazum koji nas u potpunosti obavezuje, ali jeste osnova od koje će se krenuti u realizaciju svih tačaka - smatra Jončić i naglašava da je ovo za Srbiju dobra polazna osnova.

Kada je u pitanju 5G mreža, on kaže da je dobro što nigdje poimenice ne stoji da je u pitanju Narodna Republika Kina. To ostavlja mogućnost da mi sami utvrdimo ko su ti nepouzdani partneri u nabavci opreme.

- Mi mislimo da je to Huawei jer imamo potpisane vrijedne sporazume sa tom kompanijom, ali sa druge strane postoje i drugi proizvođači opreme, mada u ovom trenutku nisu u fokusu SAD. Bitno je da se nigdje poimenice ne spominje nijedna država. Po međunarodnom pravu svakako da ćemo mi odlučivati koji su to nepouzdani partneri u slučaju nabavke opreme za 5G mreže. Amerikanci mogu da vrše politički pritisak, ali oni nemaju nijednu tvrdu pravnu normu na koju mogu da se pozovu osim toga što oni smatraju Huawei nepouzdanim partnerom - kaže Jončić.

Prema njegovom mišljenju, odnosi Srbije i Kine nisu narušeni ovom tačkom sporazuma, jer će se vjerovatno praviti novi sporazumi ili aneksi sa ostalim partnerima i u pogledu nabavke opreme i u pogledu infrastrukture da postojeći ugovori ne bi bili ugroženi.

- Telenor je privatna firma. Država ne može da se miješa u odluke privatne firme od koga će nabavljati opremu. Na njihovoj upravi je odluka sa kime će nastaviti saradnju. Ugovori koji su potpisani pre ovog sporazuma ne mogu biti raskinuti - objašnjava Jončić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.