NavMenu

Stranci u domaćim bankama drže 447 mil EUR - Motiv investiranje u projekte u Crnoj Gori

Izvor: Mina Srijeda, 09.09.2020. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)
Nerezidenti, odnosno osobe koje ne žive u Crnoj Gori u ovdašnjim bankama drže 447 mil EUR, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

- Najveći pojedinačni depozit nerezidenta kod jedne banke u Crnoj Gori iznosi 9,4 mil EUR. Depoziti 30 nerezidenata sa više od million EUR u poslovnim bankama iznose ukupno 58,6 mil EUR - kazali su Pobjedi iz CBCG.

Ukupni depoziti građana i privrede iznose 3,3 mlrd EUR. Oročeni depoziti čine 29,3% ukupnih, a oni po viđenju 70,3%. Preostalih 0,4 odsto odnosi se na sredstva na escrow računu.

Iz CBCG su objasnili da nemaju podatak koliko od te cifre strani državljani imaju depozita.

- CBCG ne raspolaže podacima o stranim građanima koji drže novac u bankama, već nerezidentima. Po podacima na 31. jul ove godine ukupni depoziti pojedinaca - nerezidenata u poslovnim bankama u Crnoj Gori iznose 447 miliona EUR. To čini 13,5 odsto ukupnih depozita u bankarskom sistemu - naveli su iz CBCG.

Njihovi podaci pokazuju da je sada smanjeno učešće tih depozita u ukupnoj štednji.

- Na isti datum prethodne godine učešće depozita nerezidenata u ukupnim depozitima iznosilo je 14,6% - precizirali su iz CBCG.

Iz tog regulatora su objasnili i da ne raspolažu podacima ni o broju stranaca koji drže depozite u bankama, kao ni o njihovom državljanstvu.

Na pitanje šta privlači nerezidente i strance da drže depozite u ovdašnjim bankama iz CBCG su kazali da je to stabilnost i sigurnost.

- Stabilnost bankarskog sistema, njegova visoka likvidnost i dobra kapitalizovanost utiču na povjerenje deponenata da drže depozite u komercijalnim bankama koje posluju u Crnoj Gori - smatraju u CBCG.

Motiv za držanje depozita nerezidenata u bankama, kako objašnjavaju u CBCG, uslovljen je i namjerom za ulaganje, odnosno investiranje u projekte u Crnoj Gori.

Kamatne stope na depozite u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama u posljednje vrijeme su padale. U nekim zemljama su i negativne, što u prevodu znači da građani i privreda plaćaju bankama da im čuvaju novac.

- Visina prosječne ponderisane pasivne kamatne stope na oročene depozite pojedinaca u sistemu je povoljna i kreće se u rasponu od 1,25% do 1,85%, u zavisnosti od roka oročenja sredstava - rekli su iz CBCG.

U posljednjih godinu banke su uglavnom imale približan nivo depozita osim Zapad banke koja ih je duplirala sa 74 mil EUR na kraju šestog mjeseca prošle godine na 152 mil EUR.

Pored nje, sudeći po finansijskim izvještajima za šest mjeseci, Adriatik banka je za godinu uvećala depozite sa 16,8 na 28,7 mil EUR ali je to uvećanje daleko ispod Zapad banke.

Kako je Pobjeda već pisala, na kraju juna tekuće godine CKB je imala 571 mil EUR depozita, a godinu ranije 537 miliona. Hipotekarna banka je na drugom mjestu jer je na kraju juna imala 412 miliona, a godinu ranije 399 mil EUR.

NLB po posljednjim podacima drži treću poziciju sa 411 mil EUR, a na kraju juna prošle godine 406 miliona. Erste banka je na četvrtoj poziciji sa 366 miliona, a prije godinu je imala preko 387 mil EUR. Prva banka sada ima blizu 330 miliona depozita, a prije godinu je imala 323,4 mil EUR.

Podgorička banka koja je od nedavno članica OTP grupe zajedno sa CKB ima 325 miliona, a na kraju juna prošle godine imala je više od 383 miliona.

Univerzal kapital banka na kraju juna imala je više od 211 mil EUR, a godinu ranije 264 miliona. Adiko banka ima 162 miliona, a na kraju juna prošle godine 179 mil EUR.

Lovćen banka ima 146 mil EUR, a godinu ranije 137,2 miliona. Komercijalna banka ima 121,4 a u junu prošle godine je imala 110,5 mil EUR.

Zirat banka ima 26,2 a na kraju juna prošle godine imala je 28,6 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.