NavMenu

Ministarstvo finansija traži konsultanta za izradu Programa ekonomskih reformi

Izvor: Mina Utorak, 08.09.2020. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Ministarstvo finansija objavilo je javni poziv za konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi za period od naredne do 2023. godine, koji će biti otvoren do 22. septembra.

Svi zainteresovani, imajući u vidu preporuke i mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) koje su na snazi, predloge i sugestije mogu dostaviti na mejl Ministarstva, mf@mif.gov.me, najkasnije do 22. septembra.

Iz Ministarstva su kazali da je izrada Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period od naredne do 2023. godine predviđena ovogodišnjim Programom rada Vlade.

- Crna Gora već sedmu godinu pristupa izradi Programa ekonomskih reformi, koji obuhvata ekonomsku politiku Crne Gore za narednu godinu i srednjoročni period, kao i agendu strukturnih reformi koja prikazuje javne politike u osam oblasti - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Te oblasti su reforma tržišta energije i saobraćaja, poljoprivreda, industrija i usluge, poslovni ambijent i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna transformacija, reforme ekonomske integracije, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija.

Iz Ministarstva su naveli da je neophodno imati u vidu da je izbijanje pandemije Covid-19 imalo snažan uticaj na različite oblasti ekonomije, ograničavajući rast i predstavljajući značajne izazove socijalnim i zdravstvenim sistemima.

- Prve mjere za prevazilaženje krize već su se odrazile na smjernice politike koje su zajednički usvojene na Ekonomskom i finansijskom dijalogu između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana i Turske u maju ove godine - podsjetili su iz Ministarstva.

U tom kontekstu, kako su dodali, fokus Programa ekonomskih reformi od naredne do 2023. godine biće na oporavku nakon Covid-19 virusa, uz integraciju srednjoročnih reformi koje će taj oporavak učiniti održivim.

- U skladu sa tim jedan od ciljeva biće i unapređenje ekonomske otpornosti u skladu sa zelenim i digitalnim prioritetima EU - dodaje se u saopštenju.

Navedeno ujedno predstavlja i osnov za ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom (EK) u procesu evropskih integracija, a Crna Gora je jedna od šest zemalja Zapadnog Balkana, koje su, uključujući i Tursku, u obavezi da dostave godišnji program ekonomskih reformi sa projekcijom srednjoročnog makrofiskalnog okvira EK.

- Kao doprinos ispunjavanju prioriteta koji se odnose na ekonomski dijalog sa EK i članicama EU, a u vezi sa pripremom ovog važnog dokumenta, nalazimo veoma značajnim zainteresovanost i komunikaciju sa predstavnicima međunarodnih organizacija, privatnog sektora, civilnog društva, nevladinog sektora, akademske zajednice, lokalne samouprave, građana i ostalog dijela civilnog društva - smatraju u Ministarstvu.

Tematika obuhvaćena Programom ekonomskih reformi za period od naredne do 2023. godine biće predmet širokog konsultativnog procesa sa najvažnijim zainteresovanim stranama u društvu, već u početnoj fazi izrade dokumenta.

- U tom smislu svoj doprinos izradi Programa ekonomskih reformi daće lokalna zajednica, NVO sektor, kao i svi ostali zainteresovani stejkholderi - dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da će, kao i prethodnih godina, i ovaj Program ekonomskih reformi biti predmet javne rasprave kroz razmjenu informacija i učestvovanje zainteresovanih strana davanjem predloga, sugestija i kom
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.