Izvor: Agroklub | Ponedjeljak, 07.09.2020.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska komisija najavljuje mjere za sigurnije i održivije snabdijevanje kritičnih sirovina

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay / barskefranck)
Evropska komisija je predstavila Akcioni plan, spisak kritičnih sirovina iz 2020. i prognostičku studiju o onima koje su ključne u strateškim tehnologijama i sektorima iz perspektive 2030. i 2050.

U njemu se razmatraju sadašnji i budući izazovi i predlažu mjere za smanjenje zavisnosti Evrope od trećih zemalja, diversifikaciju snabdijevanja iz primarnih i sekundarnih izvora i povećanje efikasnosti upotrebe resursa i cirkulisanja uz promovisanje odgovorne nabavke širom svijeta, piše u saopštenju EK.

Time će se podstaći prelaz na zeleno i digitalno gazdinstvo i povećati otpornost i otvorena strateška autonomija Evrope u ključnim za to potrebnim tehnologijama.


Koji su kritični elementi u proizvodnji hrane?

Spisak je ažuriran kako bi, s obzirom na primjenu u industriji, odražavao promjene u njihovoj važnosti za gazdinstvo i izazove u snabdijevanju. Sadrži 30 kritičnih sirovina, a za proizvodnju hrane i za poljoprivredu su važni boksit i fluorit i to za proizvodnju aluminijuma, borat i fosfat za mineralna đubriva, kao i fosfor za đubriva i zaštitna sredstva. Prvi put na spisku se našao i litijum.

- Evropi će samo za baterije za električne automobile i skladištenje energije biti potrebno do 18 puta više litijuma do 2030. godine, odnosno 60 puta više do 2050. Kao što je vidljivo iz našeg predviđanja, ne možemo dozvoliti da današnje oslanjanje na fosilna goriva ustupi mjesto zavisnosti od kritičnih sirovina - izjavio je potpredsjednik za međuinstitucijske odnose i predviđanja, Maroš Šefčovič.


Zelena i digitalna tranzicija

- Evropa može da predvodi zelenu i digitalnu tranziciju i industrijski kao kontinent prednjači samo ako raspolaže potrebnim sirovinama. Ne bismo smjeli da se oslanjamo na treće zemlje, a još manje na samo jednu, što je slučaj za neke rijetke zemljišne elemente - dodao je Teri Breton, povjerenik za unutrašnje tržište.

Zaključio je da se diversifikacijom snabdijevanja iz trećih zemalja i razvojem kapaciteta EU-a za vađenje, preradu, recikliranje, rafiniranje i odvajanje rijetkih zemljišnih elemenata može postati otporniji i održiviji:

- Za sprovođenje mjera koje danas predlažemo industrija, civilno društvo, regije i države članice moraće da deluju usklađeno.

Ciljevi Akcionog plana su sledeći:

- razvoj pouzdanih vrednosnih lanaca za industrijske sisteme u EU-u;
- smanjivanje zavisnosti od primarnih kritičnih sirovina cirkularnom upotrebom resursa, održivim proizvodima i inovacijama;
- jačanje domaće nabavke sirovina u EU-u;
- diversifikacija nabavke iz trećih zemalja i uklanjanje poremećaja u međunarodnoj trgovini uz potpuno poštovanje međunarodnih obaveza EU-a.


Koje sve mjere preduzima EK?

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, navodi se deset konkretnih mjera. Prvo, Komisija će u narednim nedeljama osnovati Evropski savez za sirovine. Kako bi se bolje iskoristili domaći resursi sa državama članicama i regijama sarađivaće na utvrđivanju projekata rudarstva i prerade, a poseban naglasak staviće se na regije u kojima se vadi ugalj i druge regije u tranziciji.

Promovisaće upotrebu svog programa u cilju poboljšanja istraživanja izvora resursa, praćenja operacija i djelovanja za zaštitu životne sredine nakon zatvaranja. Iz programa Pregled Evropa podupiraće se istraživanja i inovacije.

U skladu s evropskim zelenim planom, pitanje cirkulisanja i održivosti vrijednosnog lanca sirovina rješavaće se drugim mjerama. Komisija će stoga do kraja 2021. razviti kriterije održivog finansiranja za rudarske i ekstraktivne sektore. Mapiraće i potencijal sekundarnih kritičnih sirovina iz zaliha EU-a i otpada kako bi se utvrdili održivi projekti oporavka do 2022.

Planiraju i da razviju strateška međunarodna partnerstva kako bi obezbijedili snabdjevenost onim čega u Evropi nema.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE