NavMenu

Koncesija za rudnik uglja u Matarugama Elektroprivredi Crne Gore

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 07.09.2020. 09:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: worradirek/shutterstock.com)Ilustracija
Koncesiju na eksploataciju uglja u ležištu u pljevaljskom selu Mataruge Vlada će dodijeliti direktno Rudniku uglja, čiji je vlasnik Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

To se navodi u informaciji o dopuni plana o davanju koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksplataciju mineralnih sirovina za 2020. godinu, koju je usvojila Vlada bez održavanja sjednice 20. avgusta.

Davanje koncesija bez javnog nadmetanja Vladi omogućava Zakon o koncesijama. U članu 20, propisano je da nije neophodno sprovoditi postupak javnog nadmetanja na osnovu javnog oglasa u slučaju realizacije koncesije od strane privrednog društva ili pravnog lica u kome država ima više od polovine akcija ili udjela.

Država posjeduje 88,66% akcija u EPCG i samostalno imenuje sve članove organa upravljanja.

- U državnom planu eksploatacije mineralnih sirovina za period 2019-2028. godina konstatuje se da mrkolignitni i mrki ugalj predstavljaju osnovnu energetsku sirovinu za proizvodnju električne energije i široku potrošnju. Projekcija eksploatacije uglja u Crnoj Gori za desetogodišnji period data je na osnovu sagledavanja mogućnosti plasmana uglja i postojećih kapaciteta rudnika, vodeći računa o ovjerenim rezervama uglja i racionalnom planiranju dinamike otvaranja ležišta uglja u smislu homogenizacije uglja i njegovom plasmanu za potrebe Termoelektrane. Upravo iz tog razloga, prepoznat je potencijal ležišta Mataruge koje bi se detaljnim geološkim istraživanjem i potvrdom rezervi i kvaliteta uglja, moglo planirati za buduću eksploataciju - navodi se u informaciji Vlade.

Istražno-eksploatacioni prostor ležišta uglja Mataruge nalazi se na oko 20 kilometara puta od Pljevalja prema Bijelom Polju.

Prosječna nadmorska visina mataruškog basena iznosi oko 1.000 metara.

- Istražno-eksploatacioni prostor za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju ležišta Mataruge obuhvata sjeverni i centralni dio ležišta na kom su procijenjene geološke rezerve uglja na oko 7.400.000 tona uglja. Kasnije ovaj prostor bi mogao biti proširen ukoliko bi se potvrdio ekonomski značaj i ukazala potreba za doistraživanjem drugih djelova ležišta. Ukupna površina ovako definisanog istražno-eksploatacionog poligona ležišta Mataruge je 113,2 hektara -navodi se u informaciji.

Zemljište na kojem se nalazi ležište uglja Mataruge većim dijelom je u privatnom vlasništvu.

- Zakon o koncesijama prepoznaje mogućnost eksproprijacije zemljišta ako je istu neophodno izvršiti u cilju korišćenja koncesije. Članom 44 pomenutog zakona je propisano da na nepokretnosti potrebnoj za obavljanje djelatnosti odjavnog interesa u skladu sa zakonom, korisnik eksproprijacije, mora imati pravo svojine ili druga prava u skladu sa zakonom kojim se uređuje eksproprijacija. Nepokretnost neophodna za obavljanje koncesione djelatnosti, može se eksproprisati u cjelosti ili fazno, u toku trajanja koncesionog ugovora, u zavisnosti od predmeta koncesije. U slučaju korišćenja državne imovine ovim članom Zakona o koncesijama je predviđeno da je koncesionar dužan da plaća naknadu za korišćenje nepokretnosti u državnoj imovini i da je ista prihod budžeta Crne Gore - navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Na ležištu Mataruge geološka istraživanja rađena su u dva navrata, u periodu 1951-1954. godine i 1987-1992. godine.

- U periodu 1987-1989. godine Zavod za geološka istraživanja pristupio je sistematskim istraživanjima uglja u ležištu kroz geološka, hidrogeološka i inženjersko-geološka istraživanja. Prema podacima iz Završnog izvještaja o osnovnim geološkim istraživanjima uglja u basenu Mataruge, ukupne reserve iznose 7.748.830 tona - navodi se u informaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.