NavMenu

Za regulisanje saobraćajnih gužvi kod Krivog mosta u Podgorici planirana gradnja kružnog toka - Građani bi radije semafor

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 07.09.2020. 09:26
Komentari
Podeli
(Foto: rasika108/shutterstock.com)
U Podgorici je na kod Krivog mosta planirana izgradnja kružnog toka no, kako piše Dan, građani Podgorice radije bi na tom dijelu saobraćajnice promet regulisali semaforskom signalizacijom.

Na raskrsnici ulica Ljubomira Rašovića i Vukašina Markovića u Podgorici planirana je gradnja kružnog toka.

Na ovim saobraćajnicama stvaraju se velike su gužve, a zabranu skretanja auta iz pravca Zabjela prema Ulici Vukašina Markovića od sedam do deset i od 14 do 17 časova rijetko ko poštuje.

Iako se stvaraju nepregledne kolone i često se na ukrštanju ove dvije saobraćajnice dešavaju nezgode, građani smatraju da izgradnja kružnog toka zbog blizine mosta i uzbrdice ne bi bilo pravo rješenje za rasterećenje saobraćaja.

Gordana Jovanović navodi da nije upoznata sa informacijom da je planirana gradnja kružnog toka na ovoj raskrsnici, ali ni da bi ovakav način regulisanja saobraćaja bilo pravo rješenje.

- Ovaj dio grada je problematičan jer je preopterećen saobraćajem i mora se naći način da se rastereti. Nijesam sigurna da bi ovdje izgradnja kružnog toka bila pravo rješenje. Čini mi se da je na ovom prostoru usko za njegovu gradnju. Kada se ide od Zabjela preko mosta, nastupa uzbrdica i mislim da to ne bi moglo da se uradi na ovom mjestu. Svuda je saobraćaj u Podgorici u opštem kolapsu. Smatram da bi se umjesto gradnje kružnog toka, problem gužve na ovoj saobraćajnici mogao riješiti gradnjom još jednog mosta, tako što bi se ulica koja se uključuje na most zatvorila i preusmjerila na novi most, ili naći neko drugo rješenje. Ne vidim potrebu da se kružni tok pravi, niti da će njegova izgradnja riješiti problem - ističe Jovanović.

I Jovan Todorović smatra da kružni tok nije pravo rješenje za ovu raskrsnicu, te da bi ipak bilo bolje da se postave semafori.

- Raskrsnica je dosta opterećena, ako ga riješe gradnjom kružnog toka to bi se ispostavilo kao dobar potez. S obzirom da se odmah pored nalazi most, na uzbrdica na mjestu gdje je planirana njegova gradnja, ne znam da li bi to bilo izvodljivo, ali danas je sve moguće. Mislim da bi bolje rješenje ipak bilo postavljanje semafora - poručuje Todorović.

Saobraćajni inženjer Milenko Čabarkapa ističe da su kružni tokovi dobra rješenja sa aspekta protočnosti saobraćaja.

- Kružni tok je zbog bezbjednosti najpovoljnije rješenje. Iz dvosmjernog kretanja u kružnom toku se prelazi u jednosmjerno, odnosno pojednostavljuje se saobraćajna situacija. Nema mimoilaženja i sličnih situacija, znači pola mogućih saobraćajnih situacija nestaje, a krug kao geometrijski elemenat sam no sebi dejstvom centrifugalne sile zahtijeva smanjenje brzine. Svuda u svijetu, a sve češće i kod nas kružna raskrsnica je dobro rješenje, ali uvijek kao i u svemu postoji mogućnost da to ne bude idealno - kazao je Čabarkapa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.