NavMenu

Na Žabljaku održana izložba o ljepotama Durmitora - Od 10. septembra postavka se seli u Podgoricu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.09.2020. 08:06
Komentari
Podeli
(Foto: Daniel Hering/unsplash)
Dvodnevna izložba "Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača 1890 – 1940", sa više od 180 starih fotografija koje, svaka na svoj način, otkrivaju ljepote Durmitorskog masiva, bila je postavljena 5. i 6. septembra, na Žabljaku, na platou kod Crnog jezera, u NP Durmitor, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Durmitor je sve do druge polovine XIX vijeka bio nepoznata i neosvojena planina. Naučno-istraživačke i planinarske pohode durmitorskim vrletima započinju strani naučnici, putopisci, botaničari, geografi, geolozi, etnografi, obilazeći ove krajeve uz pomoć lokalnih vodiča. Pojava razglednica početkom XX vijeka dala je značajan doprinos fotografskom opusu Durmitora i vizelnom upoznavanju ovih karjeva, navodi se u pratećem katalogu izložbe.

Nakon Žabljaka, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore nastaviće sa istoimenom izložbom u Podgorici, pod pokroviteljstvom JU Muzeji i galerije, a povodom obilježavanja jubileja 40 godina Nacionalnog parka Durmitor na UNESCO Listi svjetske baštine.

- U cilju obilježavanja jubileja, pored izložbene postavke, pripremljen je i prateći katalog, s ciljem da se široj javnosti skrene pažnja na pionirske naučno istraživačke pohode po Durmitoru, i fotografijom dočara ambijent kojim dominira divlja ljepota durmitorskog masiva, zabilježena foto objektivom planinara istraživača, u periodu od 1890. do 1940. godine - navodi se u saopštenju.

Autor izložbe i kataloga je Radmila Adžić, stručna saradnica za kulturno-istorijsko nasljeđe u JPNPCG, koja u okviru programskih aktivnosti, između ostalog, proučava i istražuje arhivsku građu u cilju promocije kulturnih dobara i njihovih vrijednosti na prostorima NPCG.

Otvaranje izložbe u Podgorici zakazano je za četvrtak, 10. septembra 2020. godine sa početkom u 20 časova, u JU Muzeji i galerije Podgorice. Izložba "Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača 1890 – 1940", biće otvorena za javnost do 30. septembra u Podgorici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.