NavMenu

Prekid izgradnje Sjevernog toka 2 mogao bi da košta i do 8 mlrd EUR

Izvor: Mina Ponedjeljak, 07.09.2020. 07:17
Komentari
Podeli
(Foto: tashbulatova/shutterstock.com)
Prekid izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 mogao bi neke evropske kompanije da košta milijarde EUR, saopštio je predsjednik Istočnog komiteta njemačke ekonomije, Oliver Hermes.

Kako je kazao, obustava projekta dovela bi do gubitka velikog broja radnih mjesta, naročito u istočnom dijelu Njemačke.

Istovremeno, Hermes je izrazio sumnju u to da se sporazum o gasovodu može retroaktivno osporiti, jer bi to značilo da je moguće bilo koji projekat zaustaviti u zavisnosti od političke situacije, prenosi B92.

Sa druge strane, predsjednik njemačkog Udruženja za gas Zukunft Erdgas, Tim Keler, je kazao je da će prekid izgradnje Sjevernog toka 2 biti skup, a da gubici mogu biti i do 8 mlrd EUR.

Pored toga, potrošači će morati da plate troškove u iznosu od 4 mlrd EUR za izgradnju priključnih cijevi, koje se kasnije neće koristiti. Keler je zaključio, da će to dovesti i do velikog rasta cijene gasa u Evropskoj uniji (EU), zbog smanjene ponude.

Vlada Njemačke je saopštila u srijedu da je prema ocjeni specijalista laboratorije Aleksandar Navaljni otrovan supstancom iz grupe novičok.

Nekoliko njemačkih političara su tražili da se zaustavi ili obustavi izgradnja Sjevernog toka 2. Međutim, postoje i protivnici tog stava.

Prošle sedmice se po tom pitanju izjasnila i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je kazala da se pitanje Sjevernog toka 2 i slučaja Navaljnog moraju odvojeno posmatrati.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Berlin nije informisao Moskvu o svojim zaključcima na temu navodnog trovanja Navaljnog.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.