NavMenu

Kako će izgledati budućnost posla za žene?

Izvor: AFA Petak, 04.09.2020. 13:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Halfpoint/shutterstock.com)Ilustracija
Budućnost posla sa elementima automatizacije i vještačke inteligencije (AI) kreira nove radne mogućnosti, dok istovremeno smanjuje brojne druge. Između 40 i 160 miliona žena biće primorano da se adaptira novom radnom poretku za koji će biti neophodno razvijanje novih vještina.

Novo istraživanje McKinsey Global Institute (MGI) koje se bavi temom "Budućnost žena na radnom mjestu: tranzicija u periodu automatizacije" otkriva da, ukoliko žene uspješno prevaziđu ove izazove, formiraće mnogo produktivnije i bolje plaćene poslove za sebe.

Pored toga, istraživanje se bavi temama izgubljenih, novonastalih, kao i promijenjenih poslova opisujući nekoliko različitih scenarija vezanih za načine na koje automatizacija rada može da se odigra do 2030. godine za muškarce i žene. Ovi scenariji nemaju za cilj da predvide budućnost, već da posluže kao svojevrsno oružje za razumevanje opsega mogućnosti i identifikuje intervencije koje su neophodne da se dogode.

Savremeno društvo u kom živimo, vođeno tehnologijom, pruža mnoga obećanja, ali i mnogo izazova. Automobili koji sama sebe voze, mašine koje čitaju rendgenske zrake i algoritmi koji odgovaraju na pitanja potrošača ukazuju na nove moćne formate automatizacije. Mada, iako ove tehnološke adaptacije pospešuju produktivnost i kvalitet života, njihovo korišćenje paralelno zamenjuje određene radne aktivnosti koje ljudi trenutno obavljaju.

Muškarci i žene imaju tendenciju da se profilišu u različitim zanimanjima što u zrelim, što u novonastalim ekonomijama, čime se definišu poslovi koji nastaju i nestaju kao posljedica automatizacije. Priroda posla definiše njenu tendenciju ka automatizaciji. Na primjer, mehanički poslovi se jednostavnije automatizuju, dok je teže automatizovati poslove koji iziskuju kompleksnije kognitivne, emotivne i socijalne vještine.

Mehnički i administrativni poslovi su oni koji spadaju u najugrožnija zanimanja u kontekstu zrelije ekonomije. Žene preovlađuju u mnogim zanimanjima sa visokim potencijalom automatizacije zbog rutniskog kognitivnog rada, poput administrativne podrške ili uloge uslužnih radnika. Ova zanimanja obavlja 52% žena, čija pozicija može biti potencijalno automatizovana tehnologijom.

Talasi tehnološke inovacije imaju tendenciju da brojna zanimanja anuliraju, ali isto tako i da stvore kompletno nova. Istorijski trendovi Sjedinjenih Američkih Država, ukazuju na to da do 2030. godine može nastati čak 9% sasvim novih zanimanja. Primjeri novih zanimanja variraju u odnosu na novonastale poslove u okviru mašinskog učenja i vještačke inteligencije do uloga u okviru održivosti i upravljanja resursima.

Ukoliko se ovaj uzorak primeni na deset zemalja, dolazimo do računice gdje će se do 2030. godine pojaviti 160 miliona potpuno novih zanimanja.

Kako bi odgovorile na potrebe novih zanimanja, žene će morati da formiraju nove vještine. Istraživanja ukazuju da će do 2030. godine, vrijeme provedeno u korišćenju naprednih tehnoloških vještina porasti za 50% u Sjedinjenim Američkim Državama i do 41% u Evropi. Očekuje se brz porast u oblastima naprednog IT-ja i programerskih vještina, koje će potencijalno dostići porast od 90% u periodu između 2016. i 2030. godine.

Platna razlika među polovima može se vidjeti u zrelim i novim ekonomijama. Trenutno, veći broj muškaraca teži da bude pozicioniran na bolje plaćenim poslovima, nego žene. Nažalost, žene se često susreću sa društvenim barijerama koje su usporile razvoj ravnopravnosti u sferama poslovanja. Dobra vijest je da snaga tehnologije i inovacije koje karakterišu doba automatizacije mogu kreirati put ka većoj rodnoj ravnopravnosti. Neravnopravnost polova nije samo važno moralno i socijalno pitanje, već i kritični ekonomski izazov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.