Izvor: Tanjug | Petak, 04.09.2020.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rasprodaja tehnoloških akcija nokautirala indekse na Vol Stritu

Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Masovna rasprodaja akcija tehnoloških kompanija na Vol Stritu (Wall Street) nokautirala je noćas sve indekse američke berze koji su samo dan bilježili visoke nivoe.

Cijene nafte i zlata su takođe pale, dok analitičari pokušavaju da protumače uzroke rasprodaje.

Industrijski indeks Dau Džons (Dow Jones) bio je tokom noćašnjeg trgovanja u gubitku za preko 1.000 poena prije nego što se oporavio i zaključio dan s minusom od 808 poena, odnosno u padu za 2,8%, na 28.292,73, poena, prenosi CNBC.

Indeks S&P 500 je potonuo za 3,5%, na 3.455,06 poena, dok se tehnološki indeks Nasdak kompozit stropoštao za 5%, na 11.458,10 bodova.

Ovo je najteži jednodnevni pad za Dau Džons i S&P od juna ove godine, i najveći pad Nasdaka od marta.

Krivicu za to snosi tehnološka grupa FAANG - Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google-ova matična kompanija Alfabet, čije su akcije zabilježile veliki gubitak vrijednosti u odnosu na istorijski rekordne nivoe na kojima su bile na početku septembra.

Cijena zlata se takođe spustila na 1.922 USD po unci, mada se kasnije oporavila tokom trgovačkog dana.

Naftni fjučersi su bili u padu, pri čemu je nafta Brent trgovana za 43,15 USD po barelu, a nafta američka WTI nafta za 40,22 USD za barel.

- Nije bilo nekih udarnih vijesti niti konkretnih okidača za ovaj pad na berzi, tako da su investitori u nedoumici pred pitanjem da li je ovaj današnji pad signal za još jedan istorijski potres na tržištu ili samo mala prolazna turbulencija -kaže za Biznis insajder Lindzi Bel, glavni investicioni strateg u kompaniji Ali Invest.

Russia Today prenosi da je američki predsjednik Donald Tramp reagovao na dešavanja na berzi sugerišući da pad ima neke veze sa rezultatima ankete koje je objavio Fox News, a prema kojima izgleda da je njegov rival na predsjedničkim izborima Džo Bajden u prednosti u ključnim državama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.